TIPS OCH PLANERING
Frys in/ ta tillvara
De tillagade biffarna passar utmärkt att frysa in. Rätten som helhet funkar också utmärkt som matlåda inom 2-3 dagar efter tillagning.
Ställ fram alla torra ingredienser samt vitlök kvällen före. Zucchini och paprika (punkt 5) kan skäras upp i förväg.
Pensla biffarna
Vi penslar biffarna som steks i ugn för att de ska få samma gyllenbruna yta som i stekpannan. De blir dock lika goda även om du glömmer pensla dem.
Ingredienser:
1 rödlök
125 g mozzarella
250 g hjortfärs
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk olivolja
1 tsk kinesisk soja
2 msk smör
1 burk krossade tomater
1 påse couscous, 100 g
½ tråg mangold, 35 g
½ zucchini
1 gul paprika
Köksredskap:
Kniv, skärbräda, måttsats, ugnsform (15×20 cm), bunke, traktörpanna med lock,
vitlökspress, stekpanna
Så gör du:
1. Sätt ugnen på 225°. Ta fram en ugnsform (ca 15×20 cm).
2. Finhacka 1 rödlök. Lägg hälften av löken i en bunke och resten av löken i en traktörpanna. Skär 125 g mozzarella i 2 cm stora tärningar.
3. Biffar: Blanda 250 g hjortfärs med löken i bunken. Tillsätt 1 msk tomatpuré, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk chilipulver, 1 tsk paprikapulver, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i färsen. Forma färssmeten till 4 biffar och tryck i en bit mozzarella i mitten på varje biff. Lägg biffarna i formen. Blanda 1 tsk olivolja med 1 tsk kinesisk soja och pensla över biffarna. Stek biffarna i mitten av ugnen i 15-20 min.
4. Smält 1 msk smör i traktörpannan med löken och stek löken på medelhög värme i ca 3 min. Tillsätt 1 burk krossade tomater och låt puttra i 5 min. Tillsätt 1 påse couscous (100 g), ½ tråg mangold (35 g), 1 dl vatten ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar i pannan och blanda om. Stäng av plattan och låt couscousen svälla under lock i ca 10 min.
5. Skär ½ zucchini och 1 gul paprika 1 cm stora tärningar.
6. Smält 1 msk smör i en stekpanna och fräs zucchinin och paprikan på hög värme i 3 min. Krydda med 1½ krm salt och 1 krm svartpeppar.
7. Lägg resten av den tärnade mozzarellan över couscousen och servera med grönsakerna, biffarna och skyn i formen.