TIPS OCH PLANERING

Frys in/ ta tillvara

Den här rätten går att frysa in om det blir mat över.

Tomat- & salviabräserade fläskkotletter

Bräsering

Först steks kotletterna för att få fin yta och för att behålla saftigheten, sen bräseras dem genom att de får puttra i en liten mängd vätska. I det här fallet är vätskan en tomatsås.

Salvia

Salvia är en vanlig örtkrydda i det italienska köket. Den passar bra med t.ex. vitlök, tomater, kyckling och aubergine.

Ingredienser:

2 portioner ris/gryn
2 msk smör
ca 300 g fläskkotletter
1 rödlök
1 kruka salvia
2 vitlöksklyftor
1 burk cocktailtomater
1½ msk tomatpuré
1 msk grönsaksbuljongpulver (alt. 1 tärning)
½ ask champinjoner, 125 g
½ zucchini

Köksredskap:

Kniv, skärbräda, måttsats, 1 kastrull, 2 stekpannor (varav en med lock), vitlökspress

Så gör du:

1. Koka ris/gryn till 2 personer.

2. Fläskkotletter: Smält ½ msk smör i en stekpanna (med lock) och stek ca 300 g fläskkotletter på medelhög värme ca 1 min/sida. De ska inte genomstekas. Strö över 1 krm salt och ½ krm svartpeppar. Lägg åt sidan på en tallrik.

3. Finhacka 1 rödlök och bladen från 1 kruka salvia.

4. Smält ½ msk smör i stekpannan, pressa i 2 vitlöksklyftor och fräs löken och vitlöken på medelhög värme i 3 min. Tillsätt 1 burk cocktailtomater, ½ dl vatten, 1½ msk tomatpuré, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), ½ tsk salt och salvian. Låt tomatsåsen koka upp, lägg i kotletterna och puttra på låg värme under lock i ca 6 min.

5. Skär ½ ask champinjoner (125 g) i fjärdedelar. Skär ½ zucchini i 1 cm breda kvartar. Hetta upp en stekpanna och stek champinjonerna på hög värme i 4 min. Krydda med 1½ krm salt och 1 krm svartpeppar. Tillsätt 1 msk smör och zucchinin och stek i ytterligare 3 min.

6. Servera kotletterna i såsen med riset/grynen och de frästa grönsakerna.

Receptet kommer från Middagsfrid.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande