Nyligen hemkommen från Finlands huvudstad Helsingfors, har en del minnen därifrån naglat sig fast mer än andra och då tänker jag speciellt på den vackra  tempelkyrkan som finns insprängd direkt i ett berg i huvudstaden. Kyrkan stod färdig 1969, och rymmer 940 personer  i  11 000 kubikmeter kyrksal. Akustiken är fantastisk, och synen likaså, en kyrka i bara sten i ett berg, otroligt. Besök den gärna om ni har vägarna dit. Kyrkan är i övrigt en bland de mest besökta turistplatserna i Helsingfors.

I övrigt finns det ganska gott om kyrkor i stan, mest lutherska men även katolska  och någon ortodox.
Finland grundades av Gustav Wasa men kom även att bli ryskt innnan den så småningom kom en självständighetsförklaring av landet  den 6 december 1917, vilket sedan i januari 1918 ledde till ett  inbördeskrig i landet med Manneheim i spetsen.   Med det i tankarna förstår man varför det finns så mycket olika kyrkor, med alla styren som funnits.

Under andra världskriget blev Helsingfors hårt bombat, men av det ser man inte mycket av numera.

I Helsingfors som blev Finlands huvudstad efter självständighetsförklaringen bor i dag drygt 600 000 personer.
Helsingfors är en mycket kulturell stad och jag/vi  har även besökt svenska teatern där ( fast tidigare) där man nu spelar en uppsättningen  av Kristina från Duvemåla.
Olympiastadion  är även något man bör se tycker jag. Där gick sommar OS av stapeln 1952. Tanken var att det skulle ske 1940 men då kom kriget i vägen.

Skall kanske berätta att huvudanledningen till att vi nu varit i Finland var för att fira en god väns 75 års dag, så självklart hann vi med att äta en god lunch på en av stans alla restauranger, och även en fika mellan alla besöksmål man vill bese innan man återgick på båten för hemfärd.
Min rekommendation är att när man ändå far dit så bör man lägga till en hotellnatt på land för att hinna se allt man vill.

Resan var i övrigt väldigt trevlig, och den blev till ett minne för både mig och maken samt jubilaren med hustru, trots att regnet kom över oss på eftermiddagen.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande