Tankar bakom ratten

 

Man tänker tillbaka ganska ofta. Saker som får tankarna att skena är självklart, det som till en stor del har gjort det som man blivit.

 

17 år gammal gick jag till sjöss. Anställning på Johnson Line. Godkännande av en mamma som var fiskar- och skutskeppardotter från Tjust Skärgård och då boende i Orsa. Två törnar, 6 månader.

Ett vykort hem!

Hur mår ni? Hälsningar Hans

M/S SILVER GATE utanför Göteborg, mars 1974. © Foto Torkjell Bang Pedersen.

 

Karl Örnerstig (Kalle) var min första maskinchef och den man som gav mig grunderna till vad jag gör idag. Seglade 2 resor med honom på Silver Gate.

 

December 1972. Vi var ensamma ombord i Helsingborg under mina första 2 veckor som maskinbefälselev.

Han började att drilla mig direkt, i maskinlära. Fick krypa under och över durkar och rita upp alla system och förhördes sedan varje middag på hamnkrogen. Som snart 18 år gammal ingen alkohol!

När övrig besättning kom ombord fick jag visa maskinpersonalen vad allt var.

 

Söndagen 21/1 1973 i min första hamn i Sydamerika kom Kalle ner under poppen med 2 öl.

Grattis på artonårsdagen!

Meddelade att enligt praxis får jag hädanefter i slabben köpa ut 1 öl per dag. Om du glömmer 1 dag får du inte ta ut 2 följande dag.

Vi låg i La Guaira. Fick helt ledigt. Jag, timmerman Werner Zimpel och 3 andra gick upp till toppen på bergskedjan mellan La Guaira och Caracas, 1.200 meter över havet. Tog sedan linbana ner till Caracas och taxi tillbaka till Silver Gate.

Kvällen spenderades på ”El Pajarito” ca. 400 meter från båten.

 

Hann även träffa Kalles son Björn innan jag började på Sjöbefälsskolan. Det var vid besök på annan Johnsonbåt i Rotterdam. Minns tyvärr inte vilken.


Werner Zimpel lever fortfarande. Sitter tyvärr nästan helt förlamad på ett hem i Österrike. Fick kontakt igen för 2 år sedan genom en annan “Orskarl” som varit till sjöss och på Johnson Line,  Anders Ahlin boende i Portugallien.

RIP. Karl och Björn 

 


 

Upphovsman till tankarna på Örnestigarna: Sven-Erik Nyberg. Har seglat med honom, men när? Någon som vet?

3 Kommentarer

 1. Ann-Britt Hellborg

  Intressant att läsa.Hård skola!

  Svara
 2. Thomas Aring

  Hej! Själv var jag 18 år gammal när jag gick till sjöss. Seglade inte med Sven-Erik men i all fall. jag på en av Johnson Line’s skepp, MS Lions Gate. Det var 1970. Vi gick på samma hamnar i Sydamerika, ochså var Örnerstig var maskinchef samt Werner Zimpel timmerman ( vi brukade kalla honom “Zimmermann”) Om du vill ah kontakt, kan vi kanske dela minnen. Jag är en gammal Göteborgare som nu bor jag Australien.
  Vänligen, Thomas

  Svara
 3. Thomas Aring

  Tänker tillbaka ja. För mig har sjömanslive alltid varit ett fantastiskt minne. Vad du skrev är mycket likt. Var 18 år gammal när jag gick till sjöss. Bemönstrad på MS Lions Gate, Johnson Line, vilket var ett syster skepp till Silver Gate. Jag också hade 2 törnar, men det var nog 7 månader. Blev förlängt eftersom för vi fastnade i Bottenhavets is, skadade propellerna och litet av plåten. Upplagd I Göteborgs varv 3 veckor och sen när vi dockade i Valparaiso var det stor strejk och uppror (militärens hårdhandskar). Senare blev Alliende president i Chile. Men vi gick på samma linje ner till södra Chile, förmodligen var du på många av de stället jag var.
  Jo jag kände faktiskt ett par sjömän som tidigare var från MS Lions Gate: maskinchef Örnerstig och timmerman Werner Zimpel. Vi kallade honom “Zimmermann” och jag har en hel del roliga historier från när vi var tillsammans.
  Om du vill, kontakta mig gärna. Det skulle vara kul att dela gemensamma minnen!
  Vänligen, Thomas

  Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Text: Hans Bergkvist
Foto: pixaby.com, www.faktaomfartyg.se

Om du vill läsa mera som Hans skrivit, sök under “Skribent” på MittNu´s startsida.

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande