TIPS OCH PLANERING
Frys in/ ta tillvara
Denna rätt passar både bra att frysa in eller äta 2-3 dagar efter tillagning om det blir mat över.
Skär morötterna, löken och ingefäran kvällen innan (punkt 1) och förvara övertäckt i kylen. Då går resten av matlagningen i ett nafs.
Smaksättning
Öka mängden lime om du vill ha en syrligare smak på soppan.
Ingredienser:
100 g rödlök, 1-2 st
400 g morötter, ca 4-5 st
1 liten bit ingefära
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 lime
1 dl turkisk yoghurt
½ msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 pkt knäckebröd
1 ask boursinost, 80 g
Köksredskap:
Kniv, skärbräda, måttsats, skalare, gryta, rivjärn, skål, bunke, vitlökspress, stavmixer
Så gör du:
1. Skala 100 g rödlök (ca 1-2 st), ca 400 g morötter och 1 bit ingefära (ca ½-1 msk). Skär morötterna i 1 cm tunna slantar och grovhacka rödlöken. Tärna ingefäran.
2. Smält 2 msk smör i en gryta och fräs rödlöken, 1 pressad vitlöksklyfta, ingefäran och morötterna på medelhög värme i ca 5 min. Tillsätt 5 dl vatten och 1 tsk salt. Låt puttra under lock på medelvärme i ca 10 min tills morötterna är mjuka.
3. Limeyoghurt: Skölj och riv skalet från 1 lime i en liten skål. Blanda ner 1 dl turkisk yoghurt i skålen med limeskal.
4. Häll av vattnet från grönsakerna i en bunke och mixa dem släta med en stavmixer. Häll tillbaka vattnet och tillsätt ½ msk tomatpuré, 1 tsk sambal oelek, saften från ½ lime (ca 1 msk), 2 krm salt och 1 krm svartpeppar och blanda om.
5. Servera soppan med en klick limeyoghurt, 1 pkt knäckebröd och 1 ask boursinost (80 g). Skär den andra halvan lime i klyftor och tillsätt i soppan efter behag.
Receptet kommer från MIDDAGSFRID