Svart och gott

 
Nu är det dags att byta färg i köket. Svartkålen har äntligen anlänt till våra butiker, åtminstone i några.

Om din butik inte har den, så tjata tills de ger med sig. Svartkålen är nämligen en veritabel nyttighetsbomb.

 

Svartkålen innehåller lutein (skyddar mot grå starr), B-, K-, A- och C-vitamin samt fiber, magnesium, järn och kalcium.

Dessutom smakar den något alldeles extra. Svartkålen bjuder på en djup nötaktig smak som kompletteras perfekt med en aning sötma.

 

Svartkålen passar utmärkt tillsammans med bacon, smakrika ostar, vitlök, chili, citron och svamp. En mångsidig rackare alltså.

Nedan följer ett passande recept.

Italiensk bondsoppa med svartkål och Farro

Det här bör du ha hemma:

C:a 200 gr svartkål (eller savoykål om ni vill prova soppan ändå)
Olivolja
1 liten gul lök, tunt skivad
1 morot, hackad
1 selleristjälk
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 liter hönsbuljong
1/2 matsked finhackad salvia
1 1/2 dl gryn – hel farro, dinkel eller matvete
1 burk borlottibönor á 400 gr
färskriven parmesan
1/2 dl finhackad bladpersilja
flingsalt och nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Ta bort mittstammen på kålen och strimla resten ganska grovt.
  2. Hetta upp en rejäl skvätt olivolja i en gryta. Mjukstek lök, morot och selleri på svag värme i cirka 10 minuter. Tillsätt vitlök och fräs en halv minut utan att det bränns. Tillsätt buljong och salvia, koka upp.
  3. Häll i grynen lite i taget, sänk värmen och sjud enligt tidsanvisningen på förpackningen eller tills de är mjuka. Tillsätt kål och de avrunna bönorna på slutet.
  4. Tillsätt generöst med parmesan och persilja. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll upp i skålar, dekorera med persilja och ringla över lite olivolja. Servera med extra parmesan och svartpeppar, samt ett gott bröd.

 

Receptet är för 4 personer och det hela tar cirka 1 timme.

Tiden känns kortare om ni smuttar på ett gott vin under tiden. Ett vin som också passar utmärkt till soppan.

2015 Pocupine Ridge Syrah nummer 22996, 99 kronor.

En utmärkt syrah, med mustigt avrundat innehåll och fin eftersmak.

 

Till och med jag klarade av den här soppan med utmärkt resultat, så det är bara att sätta igång och ge smaklökarna en angenäm upplevelse.

 

Källa: Mia Gahne, Norrköpings Tidningar

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande