Förväntansfulla små grupper, småpratandes men med ett vakande öga på kvinnan i helrött. Stämningen är hög och i högtalarna hörs Route 66 svajande slinga.

En kvart senare är rummet fullt av drama queens, discodrottningar, snygga, starka och sexiga brudar och manliga matadorer. Kvinnan i helrött byter gestalt vid varje ny låt och gör det väldigt svårt att stå stilla. Människorna i rummet är inte längre beskådare, de är alla del i ett dansande hav.

Kvinnan i rött heter Inga-Lis Grape och leder havet av glada seniorer med trollbindande engagemang och glädje. 80-tals klassikern “I will survive” med Gloria Gaynor byts ut mot “Tuff brud i lyxförpackning” från 60-talet och den dansanta skaran hänger på. Lika snabbt byter de fot, i dubbel bemärkelse, när en orientalisk melodi lockar axlarna att haka på.

“Det är motionsträning och det ska vara roligt”, säger Inga-Lis, “det spelar ingen roll om man gör rätt eller fel. Vi jobbar med känsla, attityd och uttryck!” Retro Dans heter klassen och är en av fem seniorklasser på Friskis & Svettis nya anläggning i Sollentuna som har 457 aktiva seniorer i sin medlemsskara.

Dansklassen blandar dansstilar och musik men innehåller inga snurrar eller hopp. “Bara för att det benämns som seniorklass så har det inget med ålder att göra. Klasserna är lättillgängliga och skonsammare och passar många.” säger Inga-Lis.

Plötsligt drar en modern låt igång. “Vi byter känsla, sänk tyngdpunkten!” ropar hon. Låren får jobba och rullande och gungande höfter syns i hela träningssalen.

Gull-Maj Simonson, 73 år, är en del av det dansande havet. “Jag har typ 1-diabetes och tar fyra sprutor om dagen. Varje gång jag kommer från träningen är mina värden utmärkta.” Som ung tyckte Gull-Maj inte om gymnastik, men hon tycker mycket om musik. “Jag går på fyra pass i veckan men ska även börja träna i gymmet, jag behöver bli starkare i armar och ben”, fortsätter Gull-Maj som sedan ursäktar sig. Hon ska nu duscha och ta en promenad hem i det vackra höstvädret.

I februari har Friskis & Svettis seniorvecka i Portugal. “Spara pengar”, uppmanar Inga-Lis som vet hur fantastiskt roliga träningsveckorna är. “Seniorerna är hungriga, de vill bara ha mer och mer” berättar hon sedan. I Sollentuna har dansklassen gjort succé och att gå till “Friskis” är mer än träning, det har blivit en social mötesplats.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande