Jag är på väg till bowlinghallen. Jag går dit 3-4 gånger i veckan för att spela, umgås och vårda min sociala hälsa. 

Socialt välbefinnande är lika viktigt som att ha en fysisk och psykiskt hälsa, och de är avhängiga av varandra.

Glädjande nog ökar pensionärsbowlingen lavinartat. Det finns i min bowlinghall tolv pensionärsklubbar med uppskattningsvis 300 medlemmar totalt. Nybörjarkurser startar kontinuerligt och nya klubbar bildas.

Bowling är en ypperlig motionsform för oss äldre. Lågintensiv och näst intill skadefri. Under en normal tränings- eller tävlingsmatch spelar du fyra serier. Det betyder att du lyfter och kastar iväg ungefär 400 kilo. Samtidigt förflyttar du dig c:a 800 meter. Om du då, vilket är vanligt, spelar två gånger i veckan så blir det en hel del motion.

Än viktigare är den sociala gemenskap som ett aktivt utövande innebär. Klubbarna ordnar möten och diverse festligheter där man umgås och lär känna varandra. Man finner gemensamma intressen och vänskapen fördjupas.

Din psykiska och mentala hälsa är beroende av att du lever ett liv som ger mening till den du är och vill vara.

Vad gör jag då själv i bowlinghallen?  På förmiddagarna är det vanliga gubbgänget på plats, bara att slå sig ned och i gemytlig anda försöka lösa både små och stora problem. Den gemensamma kunskapen och erfarenheten är stor. Vyerna vidgas och samtidigt lär jag mig ett och annat.

Varje tisdag är det match mot andra klubbar inom Östergötland. Sedan är det Utmaningen, Norrköpingsligan och ibland en pensionärstävling. Så nog lyfter jag klot så det räcker.

Om du har en bowlinghall på din ort, så gå dit och prata med personalen. De hjälper dig att få kontakt med de lokala pensionärsklubbarna. Jag kan lova att du blir välkomnad.

Tänk på att ett flertal må-bra hormoner, aktiveras av om du har socialt välbefinnande. Dopamin, serotonin, oxytocin och endorfiner.

Må-bra hormonerna påverkas även positivt av fysisk träning och av att du har en god psykisk och mental hälsa, så allt hör ihop och är beroende av varandra, allt är en helhet!

Jag hoppas att du snart finns i en bowlinghall nära dig. Lycka till!

 

Källa: Hälsosidorna och egna upplevelser
Foto: Pixabay.com

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande