I höstas  gjorde vi en skogsvända för att leta svamp. Visserligen bor vi nära skog och natur, fastän vi bor i stan, men nu beslutade vi oss för att åka utanför ”stadsmurarna” o mer okända trakter.
Vi packade en kaffekorg, tog med campingstolar, stövlar, en korg och en minihink, ifall vi skulle hitta blåbär.

Vi susade iväg ett par mil ut på landet, och letade oss fram bland små mindre vägar tills vi hittade en skogsglänta att stanna bilen.

Schutterstock.com

Både maken och jag har plockat mycket svamp under vår levnad, och speciellt jag eftersom min mamma var en ”hejare på svamp”. Jag fick lära mig olika svampsorter från tidigare barnaår, så det var  inte bara kantareller och Karl Johan svamp som då hamnade i korgen, utan allt från olika soppor, skivlingar, riskor, fingersvamp, taggsvamp, stolt fjällskivling, bläcksvamp  mm.

Nåväl nu var vi således där på ”främmande mark”, och trodde förstås vi skulle få hela korgen full, eftersom det är så många som talat om att det är så mycket svamp i år! Säkert var det så, men banne mig inte där vi trava och gick ( för svampmarker var det),  men nej inte en enda liten rutten kantarell så långt ögat såg.

Däremot drällde det av blåbär, så det var bara att tänka om och börja plocka bär i stället. Jag gillar att plocka bär av alla sorter. Det sitter i sedan de tre somrarna som jag tillbringade på jordgubbsläger i min ungdom. Då lärde jag mig att plocka med båda händerna samtidigt.

Maken tyckte det var så lagom kul, så han började trava mot bilen för att duka upp kaffe. Själv ”rakade jag ihop” en minihink på nolltid, samtidigt som jag brottades med några bromsar, och andades in den goda skogsluften.

När jag kom fram till vår bil var det uppdukat med kaffe och mackor, som smakade  så där extra gott just  i skogen  av någon underlig anledning, känns det igen?

Jag hade självklart också  kameran med och knäppte lite foton här och där på grenar, träd och blommor, så där ”konstiga” motiv som inte är så lätt att begripa varför? för den som inte är fotointresserad.

Så småningom var vi nöjda och belåtna, och började leta oss hemåt igen, men jag lovar det blev fler ”letasvamp” dagar, för att  hitta Herr och Fru Kantarell med den gula kjolen…

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande