Skogens läckerheter

Nu stundar hårda tider för oss som älskar svart tryffel. Tryffelsäsongen i södra Frankrike har utvecklats till en katastrof. De usla väderförhållandena, för tryffeln alltså, har gjort att skörden stannar vid ynka 29 ton. Det är nästan 30 % mindre än förra säsongen. Priset lär bli därefter.För oss flitiga konsumenter blir det att sätta sin lit till den gotländska svarta tryffeln. Den är naturligtvis inte i samma klass som den franska, men det finns gott om den. Priset är dessutom bara 6 000,00 kr/kilot. Det gäller både färsk och fryst. Kanske inte så konstigt att den säljs per gram.Vanlig svamp kan också vara dyr. I min affär kostar ett kilo torkad trattkantarell 1 997,00 kr. Tänk på det när ni går i skogen i höst. Se upp med var ni sätter fötterna.Skämt åsido. Vi vanliga konsumenter får som vanligt hålla tillgodo med den billiga och smaklösa odlade champinjonen. Trattkantareller växer i skogen och kan plockas utan kostnad. Det är ingen konst att torka dem. Det kan till och med jag göra, ungkarl som jag är. Vad gäller fransk tryffel så är det lätt att avstå från den, det är bara att titta i plånboken.mushroom-644347_1920
När man går ut i skogen för att plocka svamp kan man ibland misströsta. Man går och går och ser mängder med svamp, men ingen ser bekant ut. Själv plockar jag fyra sorter, men det räcker inte långt. När termosen i ryggsäcken börjar göra sig påmind och letandet efter en bra rastplats börjar, då händer det.

 

 

Plötsligt står man vid ett hav av gula kantareller och lyckan är total. Termosen får vänta och tröttheten är försvunnen. Att svampen ska rensas är inget man tänker på då.

 

 

Fram med korgen bara.

.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixgallery.com, hemmetsjournal.se, recept.citygross.se

 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande