TEMA  Mötesplatser som kombinerar social samvaro och olika former av aktiviteter

TYCKER DU ATT DU ÄR FÖR GAMMAL FÖR ATT SKAFFA HUND? Så länge du är i hyfsad form klarar du säkert promenader, skötsel och aktivering, men det är viktigt att välja en “senioranpassad” ras. Hunden är ren friskvård och några av de vanligaste ålderskrämporna kan hunden råda bot på, helt eller delvis. Motion och aktivering håller dig i form både fysiskt och psykiskt. Trevlig samvaro väntar både med hundmänniskor och med andra intresserade. 

För husse och matte öppnar sig ett rikt liv i omsorgen om en annan varelse, i glädjen över ett friskt och sunt liv, över nya vänner och över mycket, mycket annat.

 

Skaffa hund som senior

Augusti 2011

Människans bästa vän är hunden – ett slitet uttryck men så sant för många människor. Att ta ansvar för en hund är dock inte enbart att vara en vän och få en vän. Hunden ska fostras och motioneras, lekas med och tränas – och kelas med förstås. Det tar tid och kraft. Är det tillrådligt att skaffa en hund när man nalkas den fjärde åldern?

Ung hund på äldre dar
När vi fick vår hund, våra livs första, var vi redan i 70-årsåldern. Dottern frågade misstroget ”ska ni alltså ha hund tills ni är över 80?”. Jaa, svarade vi som inte ens hade tänkt så långt.

Så började vårt hundliv med att få hunden rumsren, gå på valpkurs – där alla andra mattar var betydligt yngre, freda skorna på skohyllan, förnya garderoben till bättre stövlar och regn­kläder, se till att våra möten och andra aktiviteter inte sammanföll i tiden.

Ansvar gör gott i både kropp och själ
Vår hund är nu vuxen, van vid sina pensionärer till husse och matte och mycket fäst vid oss. Han värnar oss då vi halkar och då han uppfattar det som att fara hotar. Och vår klokskap har växt då det gäller att umgås med honom och att ta hand om honom.

För oss har livet med hund tvingat ut oss i ur och skur. Det hindrar oss från att bli stela i benen och i tanken. Det tvingar oss att vara uppfinningsrika då det gäller lekar, att vara omtänksamma då det är varmt ute, att gå och bada då vi annars skulle sitta i skuggan med en bok. Det ger oss trevliga samtal med andra hundägare, som vi möter på våra strövtåg och vi lär oss hundarnas namn men minns inte deras ägares.

Räcker vi till?
Ja, vad tycker hunden om att ha två pensionärer omkring sig? Det går lätt att få lite gnag i samvetet vid tanken på det – inte minst när barn och unga människor kommer på besök och leker vilda glada lekar med hunden.
Och vad händer när åldern en dag gör våra steg långsammare? När det gäller detta har vi bestämt oss för att också hunden då kommer att vara till åldern kommen med mindre spring i benen än nu.

Och vad skulle hunden tycka om hans människor skulle drabbas av svåra sjukdomstillstånd? På det vågar vi inte ens snudda vid tanken men tror att han då skulle få flytta till någon av de unga människor som han känner och älskar och som älskar honom tillbaka.

Dubbel glädje
Vågar man skaffa hund när man nalkas fjärde åldern? Svaret är ett absolut ja! Hunden präglas av vår stilla tillvaro, av trygghet och förutsägbarhet. För husse och matte öppnar sig ett rikt liv i omsorgen om en annan varelse, i glädjen över ett friskt och sunt liv, över nya vänner och över mycket, mycket annat.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande