En varm macka kan ofta vara räddningen när man tröttnat på sin solomatlagning och det börjar bli tomt i kylskåpet.  Min favorit har jag valt att kalla för Singel-pizza.

En förpackning runda tortillabröd har jag alltid i frysen. Bacon, tomater och riven ost har jag alltid hemma.

Jag sätter ugnen på 225 grader  och lägger tärnad bacon och tomater, små eller i klyftor, runt kanten på brödet. Lägger det på bakplåtspapper, förgräddar och låter baconbitarna få lite färg. Sedan knäcker jag ett och ibland två ägg i mitten på kakan.

Simsalabim! När äggen ”stillat sig” är min Singel-pizza klar!

En variation blev det en kväll av en överbliven köttfärsskiva.  Jag smulade sönder den över min tortillakaka, strödde över lite torkad lök, toppade den med några skvättar tomatketchup och strödde rikligt med riven ost över, innan jag gräddade den i ugnen.

Gott det också, men inte lika dekorativt, och som bekant äter man också med ögonen.

Singel-pizza.

Ägget i pizzan på bilden får mig också alltid att tänka på den första gången jag åt ”Pizza Quattro Stagioni” i Italien första gången för många, många år sedan. Namnet betyder ”de fyra årstiderna”, och en äggula lyste som solen mellan vårgröna kronärtsbottnar, svamp, skinka och räkor på det läckra brödet.  Jag gissar att svampen stod för hösten, den torkade skinkan för vintern och de läckra räkorna för sommaren. Läcker var den i alla fall.

Numera serveras pizzor med det namnet nästan överallt, men det solgula ägget tycks ha försvunnit, och det är mest en enda röra av ”årstider” på den.

Så jag föredrar min egen soliga Singel-pizza.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande