Senap – julens gyllene krydda

 

Senap som krydda är känd från bland annat indiska och grekiska samhällen redan år 300 f.Kr.

Senapen, denna nya krydda, gjorde dock inget större avtryck i matlagningen, förrän den hamnade i romarnas händer … De insåg genast senapens kulinariska möjligheter.

 

mustard-231302_1280Genom att stöta senapsfrö i mortel och blanda pulvret med vin, ättika, olja och honung fick de fram en trögflytande sås. Såsen kallades mustum ardensis viket betyder brännande stark saft. Det är därifrån det engelska ordet mustard, samt det franska ordet för senap, moutarde härstammar.

Romarna var ju som bekant bra på att sprida ut sig i världen och de tog senapen med sig. Nästa land att stifta bekantskap med den brännande saften var Frankrike.

På 700-talet blev munkarna i klosterträdgårdarna runt Paris berömda för sina odlingar och sin senapstillverkning. Det var dock staden Dijon i Bourgogne som kom att bli det verkliga centrumet för fransk senap. År 1634 fick stadens innevånare ensamrätt att framställa senap.

I Norden blev senap en folklig krydda på 1300-talet. Främst då i Danmark och Skåne. I övriga landet var senap en krydda främst för rikt folk.

 

Senapen har också en medicinsk historia. I Grekland ansåg Phytagoras att senap var ett utmärkt medel mot skorpionbett. Hippokrates använde senap som en viktig ingrediens i sina mediciner. Romaren Plinius d ä, menade att man skulle mata sin lata hustru med senap, så blev hon flink och flitig.

le-julskinka

 

I dag är senapen en av våra vanligaste kryddor. Vad vore skinkan och korven utan senap.

 

 

Källa: Wikipedia, Norrköpings-Magazinet

2 Kommentarer

 1. Ove Andersson

  Bäste Lars!
  Din smakliga text o bild gör mig faktiskt sugen!
  Jag äter inte senap i vanliga fall, men du har gjort mig intresserad!
  Alltså – denna jul ska jag prova senap!

  Bon apetetit!!
  Ove

  Svara
  • Lars Ek

   Ove!
   Det tycker jag att du ska göra. Jag kan rekommendera Johnnys klassiska, sötstarka senap. En bra nybörjarsenap, som med sin lena intagande smak, passar förträffligt till skinka. Lycka till
   Lars

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande