Rotselleri – en ful goding

Nu tar vi nästa steg mot en grönare vardag. Rotselleri är en ful liten knöl som inte drar blickarna till sig. Men dess inre är rena himmelriket. Den har en nötig, mjäll smak som får smaklökarna att jubla. Köp så små knölar som möjligt, de större blir gärna lite träiga.

Här kommer ett recept på värmande sellerisoppa med ädelost.
4 portioner (kan frysas färdiglagad)

  • 1 kg rotselleri, skalad och tärnad
  • 2 msk smör
  • 2 stjälkar stjälkselleri, strimlade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 liter hönsbuljong
  • färsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 150 gr ädelost
  • salt och svartpeppar
  • rivet skal av 1 citron
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 vitlöksklyfta, delad på mitten

Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt stjälkselleri, lök och salt. Fräs tills det börjar mjukna och få lite färg.
Tillsätt rotsellerin och rör om så att den täcks av smöret.Slå på buljongen, tillsätt några timjanskvistar och lagerblad.
Koka upp, sänk värmen och sjud tills sellerin mjuknat.

Lyft upp timjan och lagerblad och mixa soppan slät.
Sila, koka upp och vispa i två matskedar crème fraiche och 100 gr ädelost.
Smaka av med salt, peppar och lite rivet citronskal.

(Här är det dax att dela satsen för att frysa in om du tror att inte allt går åt)

Mixa 50 gr ädelost med resten av crème fraichen.
Rosta brödskivorna och gnid in dem med snittytan från vitlöken.
Skär i tärningar.

Servera soppan med en ädelostklick och vitlökskrutonger.

Recept: Mia Gahne, NT/ÖD

.

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: halsa2020.se

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande