TIPS OCH PLANERING

Frys in/ ta tillvara

Den här rätten kan frysas in (ej salladen) om det blir mat över. Sallad utan dressing håller i några dagar i kylen.

Förbered

Marinera gärna renskaven i förväg (punkt 1).

Renskavsyakiniku med gurksallad

Frukt i mat

Vår erfarenhet är att även folk som tror att de inte gillar frukt i mat, gör det när de får prova. I den här rätten märks päronet inte alls utan används framförallt för att ge rätten en naturlig sötma istället för att tillsätta decilitervis med socker.

Ingredienser:

1 päron
2 vitlöksklyftor
1 tsk ingefära
½ msk + 2 tsk vitvinsvinäger
1½ msk kinesisk soja
1 tsk socker
240 g renskav
2 portioner valfritt ris
½ romansallad
½ gurka
½ röd paprika
1 msk olivolja
½ fp salladslök, ca 60 g
1 msk neutral olja

Köksredskap:

Kniv, skärbräda, måttsats, skalare, rivjärn, bunke, vitlökspress, kastrull, skål, sil, stekpanna

Så gör du:

1. Marinad: Skala och grovriv 1 päron och lägg i en bunke. Pressa i 2 vitlöksklyftor och tillsätt 1 tsk ingefära, 1 dl vatten, ½ msk vitvinsvinäger, 1½ msk kinesisk soja och 1 tsk socker i bunken. Lägg ner 240 g tinad renskav i bunken med marinad.

2. Koka valfritt ris till 2 personer.

3. Sallad: Grovhacka ½ romansallad och lägg i en skål. Skär ½ gurka i tunna skivor (använd gärna en osthyvel). Tärna ½ röd paprika. Blanda ner gurkan och paprikan i skålen med sallad. Ringla över 1 msk olivolja, 2 tsk vitvinsvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.

4. Strimla ½ fp salladslök (ca 60 g).

5. Sila marinaden från renskaven (spar marinaden). Hetta upp 1 msk neutral olja i en stekpanna och bryn renskaven på hög värme i 3 min.

6. När renskaven är brynt, häll tillbaka marinaden och låt puttra i 2 min. Tillsätt salladslöken och låt puttra ytterligare 2 min.

7. Servera yakinikun med riset och salladen.

Receptet kommer från MIDDAGSFRID

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande