POLITIK OCH SAMHÄLLE

ARTIKELARKIV

Så blir du miljonär

Studio64 håller nytt partimöte i PPP (Pigga Pensionärers Parti). Slår ett slag för sparande, hissar indexfonder och dissar lotterier, tips o.dy.

läs mer

Fantastiska kvinnor!

När jag skriver detta är det den 8 mars och vi firar den internationella kvinnodagen.

I en tidning har jag just sett en samling bilder av kvinnor vi minns genom tiderna. Här finns Florence Nightingale, Selma Lagerlöf, den unga Malala Yousafzai och många andra. Men jag saknar minst två i samlingen: Kata Dalström och Ester Blenda Nordström.

läs mer

Meningslöst att ha arbetat?

De som varit med och byggt upp vårt land och lagt grunden för vår gemensamma välfärd ska ha en bra pension. Det är en viktig del av den svenska modellen … Pensionsförändringarna är bra i sig säger många, men medför sannolikt att många pensionärer ”upplever att det varit meningslöst att ha arbetat under många år”.

läs mer

Valet som “mello”-gala

Studio 64 vill slå ett slag för ERFARENHETEN!

Folk som vart med ett tag. Kanske gått “livets hårda skola”, och inte bara drillats i politikens broilerfabriker. Så fram för fler äldre politiker.

läs mer

När man blir gammal blir man religiös?

Kyrkan dammar av bibelord och psalmverser, predikar samhällsvänligt och öppnar ibland sina vackra och stämningsfulla lokaler för profana program. Allt för att flera ska finna vägen dit naturligtvis. Men ibland villar de kanske bort sig i det profrana …

läs mer

#MeToo och #WeToo

Äntligen en man som skriver om #MeToo. Ja, och så kunnig han är om ämnet. Pensionär sedan flera år och har dessutom inte varit på en arbetsplats med kvinnor på över 25 år. Bortsett från köket.

läs mer

En ny dag

Naturligtvis har vi alla som bor här våra bekymmer med åldrandet,, rullatorerna och är talrika på Pilträdets “promenadstråk”.

läs mer

Till skydd för våldsutsatta kvinnor

Ett nytt kvinnohus byggs mitt i stan och blir vår närmsta granne. Huset får elva små lägenheter i ett punkthus. Det får en insynsskyddad och kringbyggd gård med lek- och sittplatser.

Planerna väcker speciella minnen till liv hos mig.

läs mer

Boktips: “Skuggans Lag”

Simon Häggström möter i sin vardag alla de som samhället INTE vill se: de prostituerade som gör sitt bästa för att sköta sina affärer utom synhåll för torskarna som till varje pris vill undvika straff.

läs mer

Vi, motorburna!

Jag hade fyllt 15.

Jag gick och läste och börjar också på syfabriken som springflicka. Det var inte lätt, jag var så otroligt blyg, vågade knappt yttra ett ord.

läs mer

Anpassa dig!

Nu när vi hade kommit till resans slut började arbete med att anpassa sig.

Mor blev glad igen när hon hade hela familjen runt sig igen, men inte blev livet en dans på rosor!

läs mer

Invandrare syns

Vi lämnade ett stort gods som ägdes av en greve och kom till ett mindre som drevs av en arrendator. Men det ägdes av en godsägare.
Där fanns inte lika många arbetare, inte lika många djur och självklart inte lika många invandrare.

läs mer

Brott mot äldre minskar

Antalet anmälda åldringsbrott har minskat kraftigt under 2016. Medial uppmärksamhet, ökad medvetenhet hos äldre och långa fängelsestraff för brottsaktiva ligor är en stor del av förklaringen, enligt polisen.

läs mer

Trumph

Det är många som gillar Trumph. Det är många som ogillar Trumph. Jag ogillar honom.

läs mer

Googledoktorn

Jag minns Läkaren från förr. En allvarlig man – för de var oftast män – i vit rock som ingav stor respekt. En nästintill gudalik varelse som förkunnade friande eller fällande domar för bävande patienter.

Numera har doktorn fått konkurrens av Google och en påläst patient kan ibland ifrågasätta det doktorn säger.

läs mer

Väntar demokratins undergång?

Vi sextioplussare lever nu i en för oss ovanlig tid, vi har ju under den största delen av våra liv varit vana vid att utvecklingen gått framåt och att världen stadigt blivit bättre.

läs mer

Håll käften och prata!

Lena Sundström har på ett lysande sätt satt mig in i USA´s syn på yttrandefriheten, det obegripliga blivit begripligt. Spännande fortsättning på SVT1 ikväll 8/12.

läs mer

Det gäller att integrera sig …

Bara exceptionellt rika eller exceptionellt integrerade Spanienpensionärer har möjlighet att åldras på ett värdigt sätt och dö i Spanien. Det har Anna Gavanas kommit fram till i sin forskning.

läs mer

Politiker och vanligt folk

Politikerna är vilsna och behöver en karta. Genom att läsa boken ”Den andra maskinåldern”, av Erik Brynjolfsson och Andrew Mcafee, får de några koordinatorer som visar på var de/vi befinner oss.

läs mer

Påvens livvakt

Påvens besök i Sverige är avslutat. Med anledning av denna historiska händelse kan det kanske vara intressant att veta hur han reser, och vilka som skyddar honom, alla dagar i alla väder.

läs mer

Ett barn – En pensionär

Jag skrev på MittNu om ”Detaljernas värld” den 26 september 2016 . Den 6 februari 2015 skrev jag om ”En bank som gått vilse”. Ett par ”incidenter” ledde till tankar som förde ihop de två artiklarna.

läs mer

Märkligheter i vårdkarusellen (2)

Dagens tema: Hjälp i duschen och husdjur i vården

Skräcken för att inte kunna sköta sin hygien och hålla sig ren och fräsch när åren går och rörligheten minskar, den tror jag är stor hos alla inför tanken på ålderdomen.

läs mer

Detaljernas värld

Om du betraktar en skog, så ser du en skog, inte enskilda träd. Om det regnar, så ser du regn, inte enskilda droppar. Via nätet kan vi se en mängd bilder och vi kan ta del av hur mycket text som helst. Men vi ser inte helheten …

läs mer

Fortsatt knapert

Näe, inte den här gången heller. Ungefär så kan man sammanfatta veckans nyheter på den pensionspolitiska budgetfronten.

läs mer

Stark, synlig, hörselsmart …

Jag har varit på kongress och det i en organisation och för ett syfte som ligger mig varmt om hjärtat. Hörselskadades Riksförbund (HRF) var det som hade sin kongress. Jag var ett av de 135 ombuden, utsedd av Hörselskadades förening i Örebro.

läs mer

Veckans fundering: Är fred i sikte?

Hur kan vi här i Sverige, i vår lilla stad långt från krig och nationella konflikter medverka till förändring? Kan vi medverka till förändring genom att gå ihop och tydligare göra våra röster hörda?

läs mer

Blev 20 år yngre …

Jan Oby ser informationsflödet som små vikter som placeras på en gungbräda. Han tycker sig observera tre gungbräderörelser, som snart leder till en förändring.

Det vore intressant om det kom in fler synpunkter. Det finns massor av mer subtila områden, som är värda att belysas.

läs mer

En trygg eller stygg famn i Thailand

Fösta gången vi var i Hua Hin i Thailand, för kanske 10 år sedan, minns att jag for väldigt illa många gånger när stora feta vita gubbar kommer gående hand i hand med tjejer eller killar i tonåren. Just det har jag inte sett en enda gång i år.

läs mer

Den nya telefonen

Jag har, under stor vånda, gett upp kampen mot det digitala samhället. Nu är jag med raska steg på väg till postens utlämningsställe för att lösa ut min första smartphone, och ingen är mer förvånad än jag.

läs mer

Ålderism i statistiken

Statistik är svårt och är till för att stickas hål på. Ifrågasätt och var inte den som eldar på utanförskapet och gör oss äldre till en statistiskt bortglömd grupp.

läs mer

I marginalen

Sittplatserna var inte många. På den enda bänken i min närhet satt några ungdomar tätt, men de makade snällt ihop sig ännu mera, när jag undrade om de kunde ge plats för mig.

läs mer

Ett fladdrande ljus

TÄND ETT LJUS! Tänd ett ljus för alla människors rätt att leva i fred och frihet. Tänd ett ljus för kvinnors rätt att leva utan rädsla och förtryck. Tänd ett ljus för att ge oss ett hopp för en bättre värld att leva i.         Önskning och foto: Klas...

läs mer

Studio 64 knäpper upp Claes Elfsberg

Den här gången gästades Studio 64 av mr Rapport som valsat runt i pressen om sin besvikelse över att "tvingas" sluta vid 67. Hör honom lossa på slipsknuten (rent av dra den av sig!) å lägga ut texten om det och andra 40-talistfrågor. Uppsagd från TV tog han sig en...

läs mer

Bankens nya kläder – och sjukhusets nya personal

Den 6 februari skrev jag en artikel, ”En bank som gått vilse”, här på MittNu. Och nu börjar allt fler inse att centralbankerna har gått vilse och att de dessutom nu är nakna. De har gjort sig av med allt de har. Efter sex, sju år med allt generösare penningpolitik -...

läs mer

Inget nytt

Apropå ränteutvecklingen har Klas reflekterat över sin generations fostran. Läs hans blogg!  ...

läs mer

En bank som gått vilse

Mycket har världen varit med om när det gäller ekonomisk politik, men inte i närheten av vad som idag sker på kapitalmarknaderna. Jag förutsätter att de flesta som läser detta inte är nationalekonomer. Därför börjar vi med en tankelek.   Världen består av tre...

läs mer

Riskbanken, en pressad citron

Noll i ränta, är det vad Sverige idag behöver? Behöver det bli billigare att låna? Behöver vi dyrare hus? Behöver vi högre värden på våra börsbolag? Ja, antagligen. Den globala överkapaciteten sätter stopp för viljan att investera i produktion som kräver arbetskraft....

läs mer

Vem ska du rösta på i höstens val?

SVT har en valkompassen för höstens val på sin hemsida. I kompassen får du svara på ett antal frågor inom Ideologi, Jobb, Skola, Vård & omsorg, Ekonomi, Miljö, Invandring och Övrigt. Klicka på länken nedan och hitta/utvärdera ditt parti!...

läs mer

EU-valet, tre reflexioner

Tre av våra bloggare har reflekterat i samband med EU-valet. Hur tänker du? Kommentera deras reflexioner!   Klicka på namnet, så kommer du direkt till deras bloggar. Lindha Gustavsson: Tror att människor mer och mer inser vad mycket det är som styrs från Bryssel, och...

läs mer

Trygghet i framtiden?!

Hur ska det bli när vi blir gamla? Vilken vård kommer jag att få när jag behöver det? Hur eller var ska jag bo när jag inte längre kan, eller vill, bo kvar i min nuvarande bostad? Vad kan jag göra för att förberedelser inför min egen död? Det är frågor som engagerat...

läs mer

Annons: Förgyll vardagen med Rut-avdrag

Sitter du alldeles för mycket ensam? Känner du dig isolerad och har svårt att komma ut för att uträtta dina ärenden? Eller du kanske har svårt att ta dig till dina vänner, barn och barnbarn? Så har det varit för många av ”Eskoleas” kunder, innan de började använda sig...

läs mer

Jakten på ondskan stör demokratin?

Det gamla talesättet att "gud ser och hör allt" har i dag blivit konkret verklighet med den skillnaden att guds kanske mer tvivelaktiga undersåtar har tagit övervakningsåtagandena i egna händer. Jag tänker på FRA som nu hamnat i offentlighetens och granskarnas skarpa...

läs mer

Eftertanke innan tomten kommer.

Att  vara ofödd till denna värld är bra för vår miljö och för vår ekonomi något som kanske Mp borde anslå i sina kommande valmanifest.  Mänskligt lidande slipper man också om man är ofödd och frågan är vad man egentligen saknar i sitt ofödda tillstånd. Kina är ju det...

läs mer

Följ Seniormässan i realtid

Den 15-17 oktober är det Seniormässan på Stockholmsmässan utanför Älvsjö i Stockholm. Här kan du följa allt som händer i realtid! Nedan kan du följa twitterflödet kring mässan. Det kommer att komma upp intressant, viktig och rolig information. Flödet uppdateras...

läs mer

En värld av robotar

Jag förföljs av robotar! Ja, inte bokstavligen förstås. Men min uppmärksamhet har numera lätt att fastna vid tidningsartiklar om robotar – för att inte tala om åsynen av robotar. Detta gäller dock inte vilka robotar som helst. Jag känner ju till att det i många år har...

läs mer


Tiden fogar sig inte

Fjärde delen i vår radioserie Rosen. "Tiden fogar sig inte” är ett samtal mellan Birgit Bergkvist och Ida Smed Sörensen och handlar om tiden - hur vi hanterar och upplever tiden. De pratar om bostadsresan man gör genom livet och diskuterar begreppen för sent och för...

läs mer

Ordbevakningshysterin tär på demokratin.

Yttrandefriheten beskärs alltmer och det är många som vill tala om vad man får säga och skriva i såväl Sverige som inom Eu-fantens vidsträckta rike. Att vara relativt obildad och besitta ett måttligt ordförråd kan kanske ändå vara en fördel. Vad vore föresten en...

läs mer

Om välfärdsteknologi

Hjälpmedelsinstitutet har nyligen gett ut en rapport med titeln Välfärdsteknologi inom äldreomsorgen. Rapporten är en kartläggning av it och teknikstöd i landets kommuner. Uppdraget att kartlägga kom från regeringen. Bakgrunden till uppdraget är det faktum att antalet...

läs mer

BOTANISERA I VÅR SKATTKISTA!

 

SÖK per månad

 

SÖK per ämnesområde

 

SÖK skribent

KLOTTERPLANK

Tyck till eller kolla vad andra tycker!

ARTIKELARKIV

SÖK ÄMNESOMRÅDE

SÖK SKRIBENT

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Anmäl dig här!

BRA LÄNKAR

Podcast för 60-plussare

Studio 64


° ° ° ° °

Nättidning för 60+

Nyfiken Grå


° ° ° ° °

BeBå Hälsojournalen 4


° ° ° ° °

Släktforskning för noviser

Nyfiken Grå


° ° ° ° °

Sök- och informationstjänst kring boende, service och omsorg för seniorer

° ° ° ° °

Podcasten med de äldres berättelser om sig själva

Punschverandan


° ° ° ° °

Share This