Poesi – en lisa för själen

 

Att skriva och läsa poesi anser jag vara en underskattad ”sysselsättning”. Poesi skänker glädje, eftertanke och många aha-upplevelser.

Själv har jag läst och skrivit poesi redan från det att jag kunde läsa och skriva. För egen del har det dessutom varit en utmärkt terapiform att ta till vid behov både i glädje och sorg. Det kan jag varmt rekommendera.

 

Den största poeten av alla enligt mitt tycke är Dan Andersson som dog alldeles för tidigt, men som ändå hann med att skriva så mycket vacker poesi. Att jag tycker så mycket om honom är nog mest för att jag tycker mig känna igen mig själv i många av hans verk – vilket har inspirerat mig till många av mina egna dikter.

Jag tycker också om att läsa Nils Ferlin, Bo Setterlind, Stig Dagerman med flera, men återkommer alltid till sist till Dan Andersson.

 

I veckan som gått har jag fått besked om att jag kommer att ingå i en antologi under temat/ namnet ”Ett brev – en själ” efter att jag deltagit i en tävling. Dikterna som ingår i antologin utgörs av ett brev till någon vän, kärlek, anhörig osv – i ett verkligt eller påhittat brev. Antologin kommer snart att finnas i handeln. 

Vi är totalt 151 poeter som får våra verk utgivna i denna bok, och självklart är det inte utan stolthet jag delger er det, det var betydligt fler bidrag som skickades in.

För mig blir det femte gången som jag fått denna möjlighet via tre olika bokförlag, och det känns lika bra varje gång, och peppar till mer skrivande.

Det som jag tycker är svårast när man deltar i en poesitävling är att det oftast är ett bestämt tema, samt att dikten oftast skall innehålla ett visst antal rader/verser och eller ord. Då det är nödvändigt är att känna inspiration när man skriver, är det inte det lättaste alla gånger att skriva på beställning, men den här gången gick det bra.

 

Tävlingen anordnades av www.poeter.se vilket är Sveriges största poetsajt, Den har jag varit medlem i sedan flera år tillbaka. Där går jag in så gott som dagligen och läser dikter som skapats av både gammal och ung. Gör det gärna om ni inte har något annat för er vid något tillfälle.

Förutom att själv läsa och skriva dikter på sidan, så känner jag att man hela tiden utvecklas mer och lär sig skrivandets konst genom positiv och negativ kritik, samt tips och idéer från andra medpoeter .

 

Mitt bidrag i tävlingen är ”Ett brev till Mona” (en gammal studiekamrat) kommer jag att delge er så fort boken kommer ut. Så den som ev är nyfiken får vänta lite……

2 Kommentarer

 1. Ove Andersson

  Hej Linda!
  Jag beundrar dig som är poet!
  Jag har själv alltid varit fascinerad av och läst poesi. Mina egna ambitioner har begränsats till ett par försök
  i “Poesi på en dag”. Det är en diktanologi på papper som publiceras en gång om året. Jag var med 2009 och 2014. Alla är välkomna att lämna in ett A4-papper med en eller flera dikter till “FÖRFATTARES BOKMASKIN”
  Inlämning på fm 8 november (Sthlm) och sedan är dikten/dikterna med i boken som trycks under dagen och kan hämtas på kvällen. Då kan man också läsa upp den eller bara träffa andra “poeter”. Jättekul. Jag har framför allt uppmuntrat unga släktingar och vänner med litterära ambitioner att delta. Det är något extra att läsa sina egna rader i en riktig bok av papper och kartong!
  Ser fram mot “Ett brev till Mona”! Hälsningar Ove
  Ps.Bob Dylan är en stor poet, visionäroch värdig pristagare tycker jag.Lyssna på den tidige BD med den skrovliga rösten! Låter som en profet reciterande ur Gamla Testamentet.

  Svara
 2. Lars Ek

  Grattis Lindha!
  Jag vet ingenting om poesi men beundrar de som vet och som kan skriva poesi.
  Kämpa på mot nya mål, vi följer dig på vägen.

  Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

lindhaprofil-150x150Text: Lindha Gustavsson
Foto: sverigesradio.se

Om du vill läsa mera om eller av Lindha, gå till hennes blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande