Det var den märkliga upptäckt jag gjorde häromdagen, när jag råkade fördjupa mig i en affisch som satt på väggen i entrèn till vår simbassäng. Där satt jag och torkade fötterna efter morgondoppet och simturen. Man ångrar aldrig ett bad, brukar jag tänka, och det gjorde jag inte nu heller. Jag hade ju övervunnit det lilla motståndet, som ville hindra mig att ge mig av och komma igång på morgonen med denna uppfriskning och lilla konditionsträning. Det är som om man alltid lyckades glömma hur uppfriskande själva badet känns och det välbefinnande som inställer sig i hela kroppen efteråt.

Man vaknar och får övertala sig själv gång efter annan att inte ligga kvar och dra sig en stund extra, att slippa gå iväg någonstans alls. Det gäller att kväsa rösten som vill uppmana en att ta det lugnt, stiga upp långsamt och njuta länge av morgonmålet och hinna ta del av tidningen i lådan. Lyckligtvis kan jag ofta konstatera: Man ångrar aldrig ett bad och den stund man ägnar däråt. Det andra hinns med ändå.

Jag satt alltså och torkade fötterna för att kunna stiga i tofflorna. Framför mig satt affischen och jag tittade litet mer ingående och tänkte på vad den ville förmedla av avkoppling och en skön badstund, hur de tre kvinnorna på bilden avnjuter denna stund. En av dem vrider sig extatiskt och njuter av vindens fläktar genom sitt hår. En annan har lagt sig skönt tillrätta i sanden och den tredje sitter och kollar in sitt hår. Långa kroppar, för små huvuden, för långa eller för korta lemmar. Inget stämmer, men alla disproportioner tycks bara förstärka den njutningsfyllda stunden där på stranden av en bukt – en havsvik med en fyr i bakgrunden på en udde. Det seglar en båt in i bukten.

Men vad ser jag? Picasso är ingen seglare! Focken måste vara väl hissad och liket sträckt – annars seglar båten dåligt. Så kan man inte segla och dessutom nalkas land. Picasso vet inte. Kvinnornas kroppar kan förvanskas och effekten av behag förstärkas, men seglingens tekniska detaljer kan inte förvanskas. Då blir effekten den motsatta och upplevelsen av en båt under segel förbryllar och stör. Fockliket får inte ha en böjd kurva.

Detta har inte Picasso vetat, han kan inte segla och ingen har vågat upplysa honom.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande