Per Oscarsson – tusenkonstnär och inspiratör

 

Det finns ett fåtal skådespelare/skådespelerskor som överlever sin faktiska tid på jorden. Per Oscarsson är en sådan.

Per Oscarsson och hans hustru omkom i en tragisk brand då hus och lösöre brann upp på Nyårsafton 2010. Han blev 83 år men slutade egentligen aldrig att arbeta. Bl.a skrev han sin självbiografi. Den hade han hållit på med i flera år och i olika versioner. Nu får vi nöja oss med Pers egna figurer på vita duken och i radion + beskriven av andra levnadstecknare.

 

Första gången jag mötte Per Oscarsson var som gymnasist på Vänersborgs gamla Teater. Han var en av luffarna i Becketts “I väntan på Godot”.  Tragisk, sparsmakad och en förbryllande föreställning. Upplevelsen var så omskakande att jag beslöt mig för att fortsätta följa Pers bana. Det var 1964.

 

Idag, ett halvsekel senare har jag precis läst en biografi av Klas Gustafson som heter “Fantasten Per Oscarsson” .

 

Per hade efter scenskolan flyttat till Göteborg och spelade en lysande Hamlet under Karin Kavlis teaterhatt. Men omotiverat och plötsligt försvann han och övergav scenen för att fotvandra till Oslo. Per hade i hela sitt liv svårt för auktoriteter, regissörer och institutioner. Han var fri som en fågel, rastlös och alltid på väg någonstans.

Felaktigt och orättvist har Per blivit känd/ökänd för att ha klätt av sig naken i Hylands Hörna som det största han åstadkommit. Det är helt galet. Han gjorde entré till häst som Don Quijote i Hylands Hörna  26.2 1966 och började ta av sig rustningen och det ena plagget efter det andra av bara farten. Till slut återstod  bara kalsongerna. Under demaskeringen talade han bl.a om hur barn blir till. Och om rasism.  Mest spännande är att se hur Lennart Hyland blir allt mer förskräckt i direktsänd TV.

En stor roll hade han samma år i Jan Troells filmatisering av Eyvind Jonsson: ” Här har Du ditt liv“. I nästa film ,”Svält“, baserad på nobelpristagaren Knut Hamsuns bok, gjorde han huvudrollen som den utsvultne poeten i Christiania, gamla Oslo.

 

Hollywood har en berömd filmskola, Actors Studio, som bygger på idéerna från teatergeniet Stanislavsky om att identifiera sig med rollen, s.k. Method Acting. Marlon Brando, Elisabeth Taylor är ett par namnkunniga elever. Kanske var detta en inspirationskälla?

Per Oscarsson tyckte inte om färdigskrivna, detaljerade filmmanuskript och regianvisningar. Han gjorde sin roll olika för varje tagning för att han ville pröva sig fram.

När Per skulle vara poeten i filmen Svält åt han inte på fjorton dagar för att nalkas rollen inifrån. Det blev kollaps förstås och Per sattes på diet. Han tilldelades både Guldbagge i Sverige för sin gestaltning och utsågs dessutom till bäste utländske skådespelare i Cannes. Följande år innebar ett antal internationella filmprojekt i Europa och USA,.

Per Oscarsson i filmen “Sverige åt svenskarna”

 

1980 hade Pers egen film “Sverige åt Svenskarna” premiär. Han var upphovsman till regi, manus, produktion, scenografi, klippning , berättande + 4 huvudroller. Många av Sveriges främsta aktörer deltog + statister, djur och natur från hela Västergötland. Filmen var ett historiskt spektakel och blev dessvärre ett hejdundrande fiasko inte minst ekonomiskt. Bifogade foto är en hälsning till mig från en av de galna kungarna i filmen som Per gestaltade.

 

Sista gången jag träffade honom var under inspelningen av filmen “Göta Kanal eller vem drog ur proppen” där han var exportföreningens ordförande. Många upplevde Per Oscarsson just som i den rollen: en lång och gänglig figur som mumlade och flaxade omkring. Slängigt hår och gestikulerande.

 

Författare, bonde, vapenvägrare, torpare, Jehovas vittne, folkupplysare – Det finns många bilder av Per och ingen lämnas oberörd av hans utstrålning.

 

Geni, fantast eller vad, det är ointressant och omöjligt att sätta honom i ett fack.

 

Själv minns jag honom som en oerhört generös, omtänksam och lite blyg person. För sitt konstnärliga gestaltande behövde han tid och koncentration. Kanske den störste och mest komplicerade skådespelare vi haft?

Själv sa han om sig själv:

…”ett ganska rikt liv tycker jag. Det är ganska maffigt. Väl stoppat kan man säga. I ett magert skinn!”

 

Några framträdande filmer som  Per Oscarsson medverkat i utöver vad som nämns i texten: “Ole Dole Doff 68; Oss Emellan 69; Ebon Lundin 73; Bröderna Lejonhjärta  77; Polisen i Strömstad … TV-serie på 80-talet; Ronja Rövardotter 84; Kan du vissla Johanna 94;  Herr von Hancken 2000 ; Millenuimböckerna 2009″. Tillsammans blir det ett hundratal filmer under en mer än 60-årig karriär…

 

Härmed skickas en hälsning till Per som förmodligen deklamerar Gustaf Fröding för Sankte Per och änglarna i himlen.

Ove Andersson

 

Källor: Wikipedia, Klas Göransson “Fantasten Per Oscarsson” + verkliga livet

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

OA Profilbild miniText: Ove Andersson
Foto: Ove Andersson, mynewsdesk.com

Om du vill läsa flera texter eller beundra Oves illustrationer som är samlade i hans Galleri. Klicka här LÄNK

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande