Tips och planering
Frys in/ ta tillvara
Det går att frysa in pastarätter som denna, men den passar bäst att äta upp inom 2-3 dagar efter tillagning om det skulle bli över.
Sardeller
Dessa används som smaksättning. Den som vill äta rätten helt vegetariskt kan utesluta dem.
Ingredienser:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ask sardeller, 53 g
1 msk olivolja
1 burk hela tomater
½ tsk oregano
1 kruka persilja
1 tråg färsk tagliatelle, 250 g
1 burk kalamataoliver, 290 g
Parmesan,100 g antingen påse eller riv själv
Köksredskap:
Kniv, skärbräda, måttsats, 2 kastruller
Så gör du:
1. Koka upp 2 liter vatten med 1 msk salt i en stor kastrull (till pastan).
2. Finhacka 1 gul lök och skär 2 vitlöksklyftor i tunna skivor. Grovhacka 1 ask sardeller (53 g).
3. Hetta upp 1 msk olivolja i en kastrull och fräs löken, vitlöken och sardellhacket på medelvärme i 4 min. Tillsätt 1 burk hela tomater, ½ tsk oregano, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Låt såsen koka i 10 min.
4. Hacka 1 kruka persilja.
5. Koka 1 tråg färsk tagliatelle (250 g).
6. Blanda den kokta pastan med tomatsåsen, persiljan och 1 burk avrunna kalamataoliver (290 g). Strö över riven ost (100 g). Klart att servera!