2 personer
Tips och planering
Frys in/ ta tillvara
Den här rätten går att frysa. Annars bör den ätas inom 2-3 dagar om det blir mat över.
Förbered
Kalkonen kan brynas och fyllas i förväg (punkt 2). Förvara i kyl invirad i plastfolie. Även blomkålen kan skäras i förväg (punkt 3). Förvara i en bunke i kylen.
Kalkon
Kalkon är ett väldigt magert och klimatsmart kött.
Ingredienser:
1 msk olivolja
1 kalkonfilé
1 msk smör
75 g riven västerbottenost
1½ msk oregano
½ blomkålshuvud*
2 portioner ris/gryn
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta
½ tråg babyspenat, 35 g
¼ purjolök
Köksredskap:
Kniv, skärbräda, måttsats, djup ugnsplåt, stekpanna, kastrull, skål, vitlökspress
Så gör du:
1. Sätt ugnen på 225°. Smörj en djup ugnsplåt med ½ msk olivolja.
2. Krydda 1 kalkonfilé runtom med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Smält 1 msk smör i en stekpanna och bryn filén runtom på hög värme i 2 min. Lägg filén på en skärbräda och skär ett snitt på längden i den. Fyll snittet med riven ost (75 g) och 1 msk oregano. Lägg filén på plåten.
3. Skär ½ blomkålshuvud i tunna skivor och lägg skivorna runtom kalkonfilén på plåten. Ringla över ½ msk olivolja, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Sätt in plåten med kalkonen och blomkålen i mitten av ugnen och stek i ca 20 min.
4. Koka ris/gryn till 2 personer.
5. Sås: Blanda 2 dl matyoghurt, ½ msk oregano, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i en liten skål.
6. Skölj ½ tråg babyspenat (35 g). Skölj och finstrimla ¼ purjolök. Blanda grönsakerna med den ugnsrostade blomkålen på ett fat.
7. Skär kalkonfilén i skivor och servera med den ugnsrostade blomkålen, såsen och riset/grynen.