Om konsten att steka ägg
Gråmulen, sömnig morgon. Skulle kanske pigga upp frukosten med stekt ägg. Plattan på, stekpannan och ägget plockas fram. Halvsover med öppna ögon medan stekpannan blir varm. Knäcker ägget mot kanten. Lite vita rinner utanför, ner på kokplattan. Resten av ägget flyter ut i stekpannan.
På tallriken ser det färdiga resultatet ut som något namnlöst, hämtat från en alienfilm.
Ovanstående är, med vissa variationer, alldeles för vanligt. Men det går att steka ägg så att resultatet blir vackert och aptitretande.
Stekpannan är naturligtvis en viktig detalj. Det bästa är en stekpanna där ägget inte fastnar. Då tillagas ägget jämt och glider lätt över på tallriken. Jag använder en stekpanna av kolstål som fungerar ypperligt. Teflonpannor är ett utmärkt alternativ. Det går även bra i en gjutjärnspanna, men med stekpannor i rostfritt stål blir det lite knepigare. Då kan du försöka med lite extra smör så att äggen inte fastnar och går sönder.
Kokplattan ska sättas på mediumvärme och stekpannan ska vara riktigt varm innan du lägger i äggen.
Vilket fett ska man då använda? Ägg tycker om fett och du kan använda vilket fett som helst när du steker ägg. Smör är, enligt min mening, det bästa men olivolja fungerar också bra.
När du sakta sänker temperaturen i pannan med ägget i så rör ingenting. Ägg tycker inte om beröring. Låt ägget sköta sig själv och när vitan är helt fast och ogenomskinlig är ägget klart.
Krydda med salt och peppar och ät som det är eller tillsammans med något annat gott.
Källa: Marcus Samuelsson
Variera med frukostomelett, tipsar Redaktionen! LÄNK
SKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com
Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!
0 kommentarer