Old Tjikko

Sverige är inte bäst på det mesta längre. Omvärlden har kommit ifatt och gått om oss inom flera olika områden. Men det finns en sak vi är världsbäst på, gamla träd.

TjikkoOld Tjikko är en gran på Fulufjället i Dalarna som, enligt tester genomförda av forskare från Umeå universitet, är världens äldsta kända individuella trädklon.

Trädet har haft många olika stammar genom åren då de bara lever några hundra år. Delar av rotsystemet har dock hela tiden överlevt och nya delar har vuxit fram medan gamla har dött. De äldsta delarna som hittats, har genom kol 14-datering visat, att det första exemplaret såg dagens ljus för 9500 år sedan. Den nuvarande stammen är ungefär fem meter hög.

9500 år sedan! Det är svårt att få perspektiv på denna tidsrymd. Inlandsisen som täckte Sverige har just släppt sitt grepp om större delen av landet. Kvar blev ett kargt och öde landskap som knappast såg särskilt inbjudande ut. De första människorna som kom hit under den äldre stenåldern började vandra norrut. Den äldsta kända boplatsen är 9000 år gammal.

Att de här fjällgranarna kan bli så gamla, som genetiska individer betraktat, beror huvudsakligen på att de har förmågan att föröka sig vegetativt; de nedersta grenarna slår rot när de pressas ner mot marken av långvarigt snötäcke varpå nya skott och stammar växer upp. De här granarna har också en enastående förmåga att överleva klimatiskt ogynnsamma perioder som lågvuxna buskar, helt anpassad efter vinterns snödjup. På det här sättet kan granen som individ bli mycket gammal.

Omkring 20 granar äldre än 8000 år har hittats i området från Lappland till Dalarna. Old Tjikko är inte ensam att vara äldst, Old Rasmus, är en jämngammal like. Båda dessa träd har fått sina namn efter upptäckaren Leif Kullmans hundar.

Källa: Wikipedia, Lisa Öberg

.

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: Karl Brodowsky, pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande