Kring Island, sagornas och vulkanernas land, finns också många mindre öar, och jag fick i vid inspelningen av detta program från 198BB Island Grimsey3 sällskap av Sigurdur Stefansson, som kände väl till många av öarna kring Island.

Sigurdur var då byggnadsinspektör för bl.a. Grimsö,  ön där polcirkeln skär och som kanske är den mest kända. Det är fåglarnas ö, och ett enda felsteg på stigen längs de branta klipporna där de häckar, kan betyda döden. Som turist kan man få ett certifikat från polcirkelpassagen, och många låter sig fotograferas vid den ”vägvisare” som visar riktning och avstånd  till London, Paris, Rom och New York.

Alla minns vi nog Surtsey, ön som föddes vid ett vulkanutbrott i havet. Västmannaöarna är den största ögruppen och där finns Heimön  där  en vulkan, som man trodde hade vilat i mer än 5000 år, år 1973 plötsligt fick ett våldsamt utbrott och hela öns befolkning fick evakueras.

BB Island LunnefåglarDe flesta av öarna runt Island är obebodda, men på flera av dem har sagoberättare  i ensamheten och isoleringen fått inspiration till sina historier, säger Sigurdur.

 

 

 

”Öar kring Island” spelades in 1983. Programmet ingick i en radioserie om Island som sändes i SR1 samma år.

För att lyssna: tryck på play-knappen i form av en liggande trekant i kontrollpanelen nedan.

 

 Trevlig lyssning!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande