Nya matvanor

 

Insekter som mat, kan det vara något? Det känns ju inte som någon större aptitretare förstås. Men förr eller senare blir det säkert en nödvändighet att komma bort från vårt ohämmade köttätande. Vi och våra barn slipper nog undan, men barnbarn och barnbarnsbarn ligger definitivt i farozonen. Vi får hoppas att de successivt vänjer sig vid den maten och uppskattar den.

 

En rapport som brittiska och kinesiska forskare lagt fram, stärker bilden av insekter som framtidens föda. Larver, gräshoppor och syrsor är sedan länge en omtyckt föda i stora delar av världen. Rent av en delikatess. Att insekter innehåller stora mängder protein och vitaminer har varit känt länge.

Åttio procent av jordens alla nationer har insekter på menyn. Vanligast är det i de tropiska delarna av Afrika, Asien och Sydamerika. Det är framför allt vi européer som har problem med att äta insekter.

Forskarrapporten visar också att insekter innehåller mycket av de viktiga metallerna järn, kalcium, koppar, magnesium, mangan och zink. Jämför man detta med t.ex. nötkött, så vinner insekterna på alla plan. Nästa gång du planerar att äta en stor saftig köttbit, så lägg istället 200 gram mjölmask på tallriken. Mycket mindre klimatpåverkan och mycket nyttigare.

 

1 dl mjölmask (frystorkade) Smaksätt med en matsked fisksås, salt och peppar. Matolja till fritering … (Insects for starters)

1 dl mjölmask (frystorkade) Smaksätt med en matsked fisksås, salt och peppar. Matolja till fritering … (Insects for starters)

 

FN:s livsmedelsorgan FAO listar 1.900 insektsarter som går utmärkt att äta. Sett ur detta perspektiv så behöver vi aldrig gå hungriga eller sakna omväxling i kosten.

 

Varför äter vi då inte insekter redan nu? Det beror nog på att själva tanken att stoppa en mjölmask eller syrsa i munnen är direkt motbjudande. Äckelkänslan infinner sig omedelbart, när vi försöker föreställa oss detta.

Ett kort utdrag ur Forskning & Framsteg

”Varför just européer finner tanken på att äta insekter så motbjudande är något av ett mysterium. Många av oss älskar skaldjur, trots att de är nära besläktade med insekter. En teori är att vi ser dem som våra fiender, de förstör våra skördar och måste därför bekämpas.

 

Det har tydligen aldrig slagit oss att om vi åt upp de insekter som förstör våra grödor, så slår vi två flugor i en smäll. Dels skulle vi få i oss en kost som både är nyttig och ekologiskt hållbar, dels så skulle vi ju få tillbaka det mesta av vad insekterna tar ifrån oss.

 

Till sist en nyhet för dig som tror att du aldrig skulle kunna äta insekter. Vi får alla i oss ungefär ett halvt kilo småkryp om året. En del råkar vi svälja levande, men den största mängden kommer med olika spannmålsprodukter, färdigmat och sylter.”

 

Jag har en gång på 70-talet ätit chokladdoppade myror. De såldes i små konservburkar och var avsedda som snacks.

De smakade gott och knastrade härligt mellan tänderna.

 
 

Källa: Sydsvenskan, Forskning & Framsteg

 

.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande