Noaks Ark på Svalbard

 

Häromdagen såg jag ett intressant inslag på TV. Det handlade om en käck och uppfinningsrik ekobonde i Danmark.

I detta avsnitt gjorde han en utflykt till Svalbard för att besöka något som kallas den nordiska genbanken. I denna del av Arktis ligger Spetsbergen som ingår i ögruppen Svalbard, tillhörande Norge, med ett blygsamt tusental invånare. Här är det snö, is och kyla som gäller året runt. Gruvor är möjligen vad man vet finns plus att en av öarna, Vitön, blev Andreexpeditionen sista stopp. Medlemmarna hittades avlidna efter sin misslyckade ballongfärd till Nordpolen.

Permafrost heter den konstant kyliga temperatur som råder i marken, så på Svalbard har man sedan några år funnit en lämplig plats att förvara nedfrusna och torkade fröer från hela världen. Alltså en genbank för framtiden, skyddad mot översvämning, krig och gas, eld. I reportaget såg man att fröerna förvaras i fack/lådor i bergrummet i 18 gradig kyla för nu och för framtiden. En försäkring på gott och ont på att dessa växter ska och kan odlas i framtiden om apocalypsen drabbar oss. Kanske också bara ett skydd mot växters sjukdomar och degeneration …

Just då hade frön/växter och blommor från staden Aleppo med omgivningar arkiverats.

Detta gjorde mig lite berörd eftersom Aleppo är väl för närvarande en av världens mest oroliga platser – drabbat av krig och elände. I öken och dödliga omgivningar hade frön och växter samlats in som hopp för morgondagen? Allt är kanske inte nattsvart. Genbanken på Svalbard framstår plötsligt för mig som ett slags Noaks Ark …

 

Kommer ni ihåg berättelsen om syndafloden i Bibelns första Mosebok?

Gud ville förgöra hela jorden med en syndaflod på grund av människors ondska. Undantag var Noa med familj + ett par ”av allt som lever” på en ark som skulle flyta på vattnet och ankras först när vattnet sjunkit undan.

Ett fantastiskt äventyr tyckte jag som liten parvel  och bläddrade i farmors illustrerade bibel.

Mest undrade jag över hur girafferna kunde få plats under taket och vad som hände med båten om elefanterna bestämde sig för en liten promenad ombord?

Kan elefanter simma om de ramlar i plurret farmor?

Noa sände en duva för att ta reda på om land kunder skönjas efter ett år på vattnet. Den kom tillbaka med en olivkvist i näbben. Land i sikte!

Pablo Picasso har ritat en vit duva med en kvist som en vacker och välkänd fredssymbol. Säkert har Pablo tänkt på Noa och hans ark.

oa-noaEnligt Bibeln landade arken på berget Ararat men jag upptäckte Noa och hans fru i resterna av arken på Kungsholmen i Stockholm. Noa dansar av glädje för att han har landat och kanske också för att platsen är försäkringsbolaget Trygg Hansas innergård!

(Och kanske också för att han är granne med Birgit.)

 


FAKTA

NORDGEN är en nordisk institution för ”bevarande och hållbart nyttjande av växter (Alnarp) husdjur  (Ås, Oslo) + Svalbard Global Seed Vault (fröer o genmaterial)  Bildat av Nordiska Ministerrådet av FN år 2008 med motto: ”kunskaps- och skyddscentra för att bevara och säkra sund biologisk mångfald i världen, nu och i framtiden”

Wikipedia


 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

OA Profilbild miniText: Ove Andersson
Illustrationer: Ove Andersson

Om du vill läsa flera texter eller beundra Oves illustrationer som är samlade i hans Galleri. Klicka här LÄNK

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande