Ca 1,5 miljoner svenskar har nedsatt hörsel. Det är så vanligt med nedsatt hörsel idag att det klassas som en folksjukdom. Vi vet att många drar sig för att söka hjälp och att det i ofta tar mer än 10 år från det att man börjar höra dåligt till dess att man söker hjälp. Detta är en alltför lång tid, då vi vet att de som väntar länge med att söka hjälp riskerar att i större utsträckning drabbas av muskelspänningar, trötthet, depression och allmänt sämre livskvalitet.

Ny svensk och internationell forskning har dessutom visat att det finns ett starkt samband mellan demens och dålig hörsel.

Kan du inte alltid följa med i samtalet? Gå och testa din hörsel. Det är vanligare än du tror att ha nedsatt hörsel - och det går att göra någonting åt.

Hörselförsämringen kommer oftast smygande och därför märker man den inte till en början, men när den blivit mer uttalad får man svårare att urskilja det som sägs och det blir lättare missförstånd. Många upplever också att de får tinnitus och blir ljudöverkänsliga, vilket ofta beror på skadan i innerörat.

Precis som tekniken i mobiltelefoner och datorer går framåt med snabb fart utvecklas även hörapparattekniken. Tekniken får idag plats på mycket liten yta, vilket gör att hörapparaterna blir mindre och mindre. Idag finns till och med hörapparater som blir helt osynliga i hörselgången.

Den trådlösa tekniken i hörapparaterna gör att höger och vänster apparat kan ”kommunicera” med varandra, vilket gör att de ställer in sig så att man hör tal optimalt i stökiga miljöer. Till de trådlösa apparaterna kan man också ansluta trådlösa tillbehör som fjärrkontroll, möteshjälpmedel, telefonhjälpmedel och TV-hjälpmedel så att man får en hel ”kommunikationslösning”.

Många säger att de inte vill ha så mycket teknik i sina hörapparater för de tror att de blir svåra att sköta, men det är precis tvärtom. Den nya tekniken med dynamiska funktioner ”tänker själv” och gör automatiska ljudjusteringar så att du själv inte behöver göra lika mycket inställningar på hörapparaterna.

Vi uppmanar verkligen alla som misstänker att de hör sämre att boka tid för en kostnadsfri hörselundersökning. Det borde vara lika självklart som att testa synen.  Och är du osäker på om en hörapparat kan hjälpa dig har du alltid möjlighet att låna hem och prova, helt utan kostnad i två månader. Ofta märker man först när man provar hörapparater hur mycket man har missat.

Så här berättar en av våra kunder, Ewa Hållén Gustavsson:

”Jag sökte mig till Bra Hörsel för att jag hört talas om att ni har mycket bra service. Det personliga mötet med dig var inledningsvis mycket viktigt och att få pedagogisk information och utprovning av hörapparaten var avgörande för mitt beslut. Jag fastnade för en apparat som syns så litet som möjligt men som ändock skulle vara lätt att sköta efter litet träning. Förutom att jag naturligtvis hör mycket bättre i alla situationer så uppskattar jag mycket mina hörapparater vid konserter! Jag hör inte min tinnitus längre och det är härligt. Likaså känns det roligt att på våren kunna höra fågelsången bra och bli glad!”

Länk till företaget: Bra Hörsel

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande