På landet när jag vet att jag ska vara i krokarna hela dagen gör jag mat som kräver en minimal arbetsinsats, men som man inte hinner i vardagen. Bra mat handlar oftast om planering. Att inte planera innebär oftast att äta dåligt..

Gör något annat när maten lagar sig själv. Lär dig göra bra snabbmat! Bild: Schutterstock.

Stek är snabbmat! Kalkonstek, lammstek, skinkstek, rostbiff, hjortstek – det är SÅ enkelt. Stek räcker till många och kräver en minimal arbetsinsats. Med stektermometer får du ett perfekt resultat. Slå upp en baskokbok för de rätta innertemperaturerna. Låt ugnen göra jobbet medan du är ute och njuter av solen! Ta tillvara resterna genom att göra pastasås, risotto eller pyttipanna. Med stekrester över kan man alltid trolla fram en middag!

Torkade bönor innehåller mer näring än färdigkokta på burk. De håller en evighet och är dessutom mycket godare än de konserverade. Lägg dem i blöt över natten, koka dem i nytt vatten på förmiddagen dagen därpå och du har en bra bas för sallader och utfyllnadsprotein till lunch och middag. Svarta bönor och stora vita bönor är godast, tycker jag.

Det är också härligt att baka bröd när man är ledig! Den effektiva arbetstiden är kort och medan brödet jäser kan man fixa i trädgården eller läsa en god bok. Och vem älskar inte hembakt bröd?

Av: Kicki Theander, grundare och matinspiratör på Middagsfrid

 

 

 

 

 

 

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande