I förra veckan var jag och maken samt äldsta sonen ( som var hemma på semester) på en tur till sjön Fagertärn som tillhör Tivedens nationalpark, i Askersunds kommun. Fagertärn är känd för sina vackra röda näckrosor ( eller rosa som jag tycker att de är). Naturen runt sjön är trolsk och oerhört vacker och verkligen värt ett besök.

De unika röda näckrosorna lockar folk från när och fjärran under blomningen.Man kan följa den markerade stigen runt sjön, eller beskåda näckrosen från den gamla banvallen.

Upptäckten av blomman gjordes av teologie studerande Bernhard A Kjellmark 1856 efter tips från lokalbefolkningen. 1905 fridlystes den och det var första gången som ett naturminne fredades i Sverige. Innan hade den sålts hinkvis på torget i Askersund. Den är inte ursprungsplatsen för all världens 20-tal röda näckrosarter, men för Europas. Den är Sveriges största vilda blomma och störst bland Europas näckrosor. Den blommar i juli och augusti.

Näckrosor

I Fagertärn växer den röda näckrosen på en av sina två kända ursprungliga växtplatser i världen. Den andra ursprungliga växtplatsen är Kroksjöarna, också i Tiveden. De röda näckrosorna här blev allmänt kända 1856, då teologie studerande Bernhard Agaton Kjellmark besökte sjön efter tips från lokalbefolkningen. Ryktet om den märkliga växten spred sig och hänsynslös plundring började. Bland annat såldes rotstockar på torget i Askersund. På så sätt spreds den röda näckrosen och idag kan man se den trädgårdar och parker runtom i Europa. I Tiveden finns nu röda näckrosor i ett 10-tal sjöar.

I år var det inte många exemplar som blommade, och de som gjorde det låg långt ut i sjön, och eftersom jag inte hade min systemkamera med, blev det mest foton på vita näckrosor och gula som fanns i massor.
Naturen i övrigt är helt orörd, vilket är självklart naturligt i en nationalpark.
Det var en hel del folk där, men trots alla människor var det tyst och lugnt och en ren magisk stämning infann sig med lätthet, som skapade ro i själen.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande