My name is Moore, Roger Moore!

 

Detta är egentligen en förvanskning av nyckelrepliken som James Bond presenterar sig med, Ian Flemings brittiske agent, kanske filmvärldens mest berömde och beundrade brottsbekämpare.

 

Roger Moore spelade under loppet av 12 år in 7 Bondfilmer. Jag tycker att han var bättre än både senare och tidigare aktörer. Roger Moore var alltid en gentleman och hade glimten i ögat både privat och på vita duken. Han blinkade åt oss i alla sina filmroller.

Sir Roger Moore gick nyligen bort, 89 år gammal, hedrad och beundrad av en hel värld. Adlad och goodwillambassadör för UNICEF. Förutom som Agent 007 kommer vi ihåg Helgonet, Snobbar som jobbar plus en mängd andra roller.   

 

Under mina år i filmbranschen lanserade filmbolaget jag arbetade på ett par “rullar” med Roger Moore som var lite speciella men tillhörde kanske inte av hans mest kända:

The Cannon Ball Run (Mitt i plåten, 1981) – en påkostad film om världens största biltävling som gick från kust till kust i USA. Numera förbjudet pga av olycksriskerna. Massor av stjärnor medverkade i filmen men sanningen att säga så minns jag inte mycket mer än bilvrål och bilder på oljiga mekaniker.

I filmens slutscener, när eftertexterna började rulla med många namn att publicera hade man bakom texterna lagt in “misslyckade scener” t.ex när en replik skulle sägas om för sjunde gången och ingen kunde hålla sig för skratt utan allt brakade ihop, eller när handbromsen inte dragits åt och bilen rammade ett växthus osv.  Detta var jättekul tyckte biopubliken. Kanske var det det som drog?

 

The Sea Wolves (Havets Vargar, 1980) ytterligare en storfilm med Roger Moore, Gregory Peck, James Mason och David Niven, m.fl.

Historien byggde på en verklig händelse från andra världskriget: Tyskarna torpederade alla allierade fartyg utanför Indiens kust. Ingen ingriper utom fyra medelålders gentlemän som rustar en privat armé,”The Calcutta Light Horse” som ska borda och oskadliggöra det fientliga  krigsfartyget utanför Goa.

Filmen blev en nagelbitare förstås. Speciellt anmärkningsvärd var premiären som ägde rum vid ett “Supper Party, at Hotel Inter Continental, 1 Hamilton Place, London W1, to aid the King George´s Fund for Sailors on Thursday 3rd July 1980, immediately following the peformance”. Bubbel i glas, militärorkester, kungligheter och utdelning av diplom till gamla krigare. Pampigt värre att få delta i ett så brittiskt evenemang med anledning av filmvisningen.

 

Den tredje filmen med Roger Moore var också en påkostad men ganska obehaglig upplevelse. Den utgick från den politiskt oroliga situationen i Afrika vid den aktuella tiden för inte så länge sedan. Lokala krigsherrar styrde och rekryterade legosoldater The Wild Geese (De Vilda Gässen 1978) som tog värvning varhelst pengarna var i tillräckligt antal. Richard Burton, Richard Harris och Hardy Kruger bl.a var medspelare.

Alla förlorar i krig var moralen i filmen, tror jag.

 

Jag träffade Roger Moore personligen på en parkeringsplats i bergen norr om Cannes. Jag var tillsammans med filmbolagets ledning på filmfestivalen för att lansera en svensk film och för att köpa utländsk. En dag bilade vi upp i bergen för att titta på inspelning av en film vi köpt. Dock inte med Roger Moore. Strax före inspelningsplatsen stannade vi på en bensinmack. Ut ur en privatbil (inte Aston Martin eller P1800)) klev då en stilig förare ut och som kände igen min chef så började de prata. Det var Roger Moore! Jag blev presenterad och under några minuter deltog jag också i samtalet. Jag minns inte så noga alla detaljer men det var det trevligt och ganska alldagligt – kanske det var storheten och magin med Roger Moores person…

Först efteråt kom jag på att jag mött en världsstjärna. Inte kunde man ta en “selfie” på den tiden. Men jag har ändå en fin minnesbild.

 

Nu finns han bara på filmduken.

“We want Moore!”

 

1 kommentar

  1. Monica

    Så fint minne du har Ove

    Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

OA Profilbild miniText: Ove Andersson
Illustrationer: Ove Andersson

Om du vill läsa flera texter eller beundra Oves illustrationer som är samlade i hans Galleri. Klicka här LÄNK

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande