Mamma (89) lagar inte så mycket mat numera, men i söndags när det var meningen att vi skulle bjuda henne på lunch, bjöd hon istället oss på en härligt mustig grönsakssoppa med tillbehör. Då kändes det varmt i hjärtat.

Schutterstock.com Bilden har ingenting med personerna i artikeln att göra.

Mamma tycker inte att det är roligt att laga mat åt sig själv, och att bjuda flera till bords har blivit för jobbigt. Men hon brukar göra Moster Märtas omelett, säger hon, och soppor tycker hon också är bra ensammat.

Jag fick hennes sopprecept med mig hem, för det passar bra för flera personer också. Här är det:

GRÖNSAKSSOPPA

Skiva ½ purjolök, gärna den gröna delen, och en klyfta färsk fänkål och låt det mjukna någon minut i smör.

Skär 2 – 3 potatisar och 2 – 3 jordärtskockor i bitar och låt det koka tillsammans med purjo och fänkål.

Tillsätt buljongtärning eller fond (kyckling eller kött). Det brukar också ge bra kryddning åt soppan.

Häll i en burk majskorn, som får koka med några minuter när potatisen börjar bli mjuk.

Mixa.

Späd med vatten och/eller grädde tills soppan får den konsistens du gillar.

Servera gärna med crème fraice och brynt tärnad bacon och brödkrutonger (finns ett köpa i påse, om man vill göra det enklare för sig).

Brukar räcka till 4 portioner. Njut av en, om du är ensam, och frys in tre.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande