Det är alltid viktigt med god och närande mat, men när man blir gammal försvinner ofta glädjen både i att laga och äta den i sin ensamhet.

Moster Märta, som brukar äta en omelett till frukost varje dag, tröttnade på sina stora kokkärl och köpte en liten läckert gul stekpanna. Den var alldeles lagom stor för hennes omelett, och tillagningen blev genast roligare.

Hennes utförliga beskrivning om hur man gör en god omelett för en person, är också värd att ta del av.

 Knäck 2 ägg i en liten skål. Fyll halva äggskalet med grädde. Tillsätt ett par matskedar riven ost. Vispa lätt med gaffel.

   Ta fram den vackert gula stekpannan och sätt plattan på högsta värme. Lägg i en klick smör. När smöret börjar fräsa lägger du i 2 matskedar tärnad bacon. Stek 1 minut och rör om under tiden.

   Slå ägg-grädden över baconet och fördela baconbitarna i det. Slå ner värmen på plattan till 1-an. Strö över lite riven ost.

   Dela 3 körsbärstomater och strö dem över omeletten. Vänta en stund, 3 – 4 minuter kanske. Låt omeletten glida över på en fin tallrik. Ät och njut!

Det låter läckert, och det där med den fina tallriken tycker jag låter extra klokt.

De allra flesta i fjärde åldern har fint porslin och vackra glas i sina skåp. Varför då inte låta dem komma till användning. Kantstötta tallrikar gör ingen måltid gladare och, till och med vanligt kranvatten smakar bättre i det vackert slipade vinglaset än i ett gammalt sparat senapsglas!

Jag tillhör också dem som tycker det är trist och tråkigt att laga mat åt mig själv, men precis som Moster Märta så har jag mina små knep att göra det lättare och roligare.

Jag har ingen färgglad stekpanna (inte än!) men jag steker alltid min kotlett eller fiskfilé i en 1½ liters teflonkastrull. Mindre fett, mindre os, mindre stänk tack vare de högre kanterna än i en vanlig stekpanna.

En av mina favoriträtter är ett kycklingbröst som jag kryddar med salt, vitpeppar och dragon och steker det i kastrullen. Efter 5 – 6 minuter slår jag över grädde, smular i en halv tärning köttbuljong och låter det bubbla en stund på svag värme.

   Varmrätten med god sås är klar, och djupfrysta grönsaker till blir pricken över i.

En jul fick jag en mixerstav i julklapp, och den finns alltid framme. Den kan allt: Vispa, mosa, och mixa. Lätt att diska är den också, det är bara att spola den under kranen.

I en 2-liters rostfri kastrull tärnar och kokar jag 3 – 4 potatisar och t.ex. ett par jordärtskockor, som jag gillar mycket, slår på en liter vatten och tillsätter något buljongextrakt. Knorrs “Fond du chef” är min favorit. Blomkål. broccoli, gröna ärter kan också koka med på slutet, det blir både gott och färgglatt.

   När potatisen är klar, ställer jag kastrullen i diskhon för att undvika stänk när jag mixar blandningen, och bums har jag fyra portioner härlig soppa. En portion äter jag direkt, tre fryser jag in.

   Ibland förgyller jag soppan med bacon, persilja eller en klick crème fraiche. En smörgås till, och jag har en fullgod måltid.

Precis som Moster Märta är jag svag för vackert porslin, och för att glädja mig själv har jag köpt fyra nya soppskålar. Mina ärvda djupa tallrikar är visserligen mycket vackra, men de är ack så stora och opraktiska.

Gul stekpanna från OBH Nordica

En gul stekpanna i miniformat, en liten teflonkastrull och en mixerstav, där har du dagens tips för din matlagning.

Du har säkert flera förslag. Tryck då på “kommentera” och låt oss andra ta del av dina idéer till att göra den ensamma matlagnigen lättare och roligare.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande