För länge sedan gjorde jag en riktigt lång resa. Jag for med den transsibiriska järnvägen till Irkutsk, därifrån till Tasjkent och sedan till Samarkand. Varje dag skrev jag i min resedagbok, inte enbart om mina egna upplevelser utan också om vad jag fick veta genom guider, böcker och andra källor. Nyligen hittade jag min resedagbok och alla foton jag tog och har i minnet gjort resan om igen.

Den långa resan Stockholm-Moskva – Tasjkent – Samarkand – Moskva – Stockholm

Jag gjorde min långa resa under sovjettiden. Vi var påpassade och kontrollerade men det var inget som bekymrade oss. Resan blev ett minne för livet, både de fem dygnen på järnvägen genom ett landskap som förändrades dag för dag, dagarna i det jordbävningsdrabbade Tasjkent och den sagolika vistelsen i Samarkand. Under dagarna i Samarkand gjorde vi en dagsutflykt till grannlandet Tadjikistan. Här, som i övrigt i de länder vi besökte, rådde ett lugn, som är alldeles ofattbart när vi nu har tagit del av oroligheterna häromåret just i Tadjikistan.

Nu har jag redigerat min resedagbok i A5-format, kompletterat de med mina bilder och ska låta trycka upp den hos bokförlaget på “nätet” Vulkan, se.

 

Samarkand

Stuga i byn Lovenka utanför Irkutsk i Sibirien.

 

Mål och resultat i en kolchos i Tasjkent.

 

Foto: Inger Göransson

 

 

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande