Min hertiginna

När någon frågar var jag bor säger jag alltid, “Jag är öschöte guschelöv.”
I dag känner jag mig lite extra stolt, eftersom länets hertiginna prinsessan Estelle, fyller fyra år. Det är alltså ingen bra idé att komma till Östergötland och säga att man är republikan, då blir man omedelbart förvisad till Småland.
Prinsessan ska få en berlock formad som en kantkremla, vilket är Östergötlands landskapssvamp. Berlocken blir ytterligare ett tillskott till det armband prinsessan fick på sin ettårsdag. Den senaste berlocken föreställde en gädda, vår kära och smakrika landskapsfisk.
Berlockerna är formgivna och utförda av Margereth Sandström, som naturligtvis är östgötska.
Nu måste jag återgå till svampen. Kantkremlan (Russula vesca) är en vanlig matsvamp i länet. Den växer lite överallt, men hittas lättast efter skogsstigar. Den har en fläskfilérosa hattfärg. Kanske därför den ser så aptitlig ut.
Vad vet jag förresten. Jag skulle inte känna igen den om jag så snubblade och körde hela huvudet i ett stort bestånd. Jag får hålla mig till trattkantareller, det vet jag vad det är. Det finns visserligen en mindre behaglig svamp som ser likartad ut och som man inte bör äta. Den känner jag inte igen, men vadå, lite spänning i tillvaron är bara nyttigt för sinnet.
För övrigt är det premiär på den danska serien “Badhotellet” ikväll. Det blir roligt att återknyta bekantskapen med personal och gäster. Kanske läge att fira med en öl, eller två.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande