Dimsyn i kvällsljus

Dimsyn i kvällsljus

För drygt två år sedan fick  jag mitt högra öga opererat för gråstarr. Precis 60 år fyllda var det dags att avlägsna den grumlade ögonlinsen och få en ny i utbyte.

Tidigare hade jag enbart förknippat starroperation med gamla tanter och farbröder, och förvisso är det sant enligt ögonläkaren, som aldrig tidigare opererat en sådan ”ung” person för den åkomman. Självklart sög jag åt mig den kommentaren, samtidigt som jag själv kunde konstatera att de övriga som väntade på operationen i väntrummet kunde alla ha varit mina föräldrar med råge.

GRÅ STARR, katarakt, är en ögonsjukdom som gör att ögats lins blir grumlig vilket ger sämre syn. För en del blir synen sämre på några månader, men vanligast är att det tar flera år. Operation är det enda sättet att behandla grå starr och resultatet brukar bli bra.

Den här typen av operation går i dag på löpande band, det insåg jag ganska snart.

PIX ÖgaSittandes i en tandläkarliknande stol och med bedövat öga inleddes operationen.
Innan var jag en smula nervös och jag funderade en hel del på hur det skulle fungera att behöva ”titta” på när jag blev opererad, men det var en onödig oro. Med den skarpa belysningen mitt i fejset blev det bara som ett vitt snötäcke och det gjorde att jag inte märkte när doktorn opererade.

Efteråt var det en lättnad, för nästan genast fick jag en klarare syn, vilket jag var och fortfarande är oerhört tacksam för. I ett par år hade jag gått med denna obehagliga dimsyn innan det blev åtgärdat, så det var en glädjens dag att åter få en normal syn.

Vad som senare slagit mig är, att det måste vara ett oerhört handikapp att inte se ordentligt och inte kunna få någon bot, man är ju så bortskämd med att allt skall fungera.

För er som nu undrar hur det är med mitt vänstra öga så kan jag säga att det är helt okey. Doktorn berättade att det inte alls fanns någon automatik att man behövde få starren på båda ögonen, vilket jag också befarade innan operationen.

Orsaken till gråstarr behöver inte enbart vara begynnande ålderskrämpor på ögonen utan kan mycket väl bero på att man tidigare i sitt liv fått ett slag på och omkring ögat, som så småningom orsakat åkomman.

När jag senare funderade kom jag ihåg att vi på en rast i skolan kastade snöbollar på varandra. Jag fick en hård isboll i ena ögat, och som jag minns var det på det högra. Det gjorde ont i ögat länge, men så småningom blev det bättre och sedan var det glömt. Den händelsen kan ha varit orsaken till min starr???!

Varför berättar jag då det här??? Jo, för att om ni skall eller väntar på en starroperation så kan ni vara lugna, det gör inte det minsta ont och är inte heller obehagligt.

Kom bara ihåg att inte lyfta något tungt under en vecka efter operationen, så att inte ögat/ögonen skadas.

Ha en bra helg alla ni där ute i cyberrymden och tänd massor med  ljus i novembermörkret.

Text: Linda W Gustavsson
Foto: Pixabay

 

MittNu tipsar

Vi kan aldrig undvika det naturliga åldrandet med nedsatt funktionsförmåga och olika kroniska sjukdomar. Vissa saker kan åtgärdas. Och det går att stärka det friska och skjuta upp funktionsnedsättningar.

Under rubriken ”Krämpor och sjukdomarLÄNK har vi samlat ihop artiklar och inlägg som handlar om vanliga åkommor i Tredje åldern. Fakta blandat med upplevelser.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande