Aldrig skall jag glömma den dag som jag stegade in på mitt första arbete som färdig sjuksköterska. Det var måndagen den 14 juni 1971, och platsen var det numera rivna gamla sjukhemmet, som låg intill mitt föräldrarhem på min födelseort. Jag hade bara några dagar innan fyllt 21 år, och skulle nu som leg. sjuksköterska tillika vikarierande avd. föreståndare ansvara för 48 boenden ( patienter sa man på den tiden), med tillhörande personal.

Vår uniform såg ut så här på vår examensdag 11 juni 1971

När jag nu tittar i backspegeln och tänker efter vad uppdraget innebar, begriper jag inte en enda sekund hur jag vågade ta på mig det hela.När man är ung är man oftast orädd, och tror sig kunna ALLT, vilket man med åren och erfarenheten får revidera många gånger ( tack och lov).

 

Hur som helst så stod jag där nu på avdelningens sjuksköterskeexpidition och börjad så leta efter medicinskåpsnycklarna, som jag fått angivit för mig var de var “gömda”, så att bara jag skulle hitta dem.

 

Någon introduktion i den mening som vi pratar om i dag var det inte tal om. Det fick räcka med telefoninformation några dagar innan, och eftersom jag var bekant med lokalerna sedan tidigare då både min mor och moster arbetade på sjukhemmet fick det räcka tyckte “överhuvudet”syster Marta, punkt slut, så det var bara att rätta sig efter det.

När jag så äntligen hittade nycklarna och låste upp medicinskåpet så ve och fasa, det fanns ingen medicin uppdelad för den dagen till någon av de 48 boendena, ni förstår vilken mardröm.

Ja så var det, så det var bara att hugga i, och det gick det med, men är ju knappast något bra sätt att locka unga till vården med en sådan “introduktion”.

Finns mycket mer att berätta om den min första tid som sjuksköterska, som med skäckblandade glädje gav mig mycket kunskaper men även många trevliga glada minnen.

Kan slutligen i dag säga att detta mitt första arbete inbringade 2.700 kr i netto förtjänst för 1,5 månaders arbete inklusive nattjour och arbete under midsommarhelg, och jag minns än att jag undrade vad JAG skulle göra med alla dessa pengar. “Ha ha” och ändå är det inte 100 år sedan.

Dagens foto visar hur vår uniform såg ut på vår examensdag 11 juni 1971.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande