Igår kväll när jag skulle lägga mig för att sova, kom jag att tänka på min farmor Greta. Varför vet jag inte riktigt, men tankarna bara kom.

Farmor var född 1893, och gifte sig tidigt med min farfar Gustaf.
Gustaf var yrkesmilitär, och min farmor arbetade på bank till dess barnen kom. Min pappa Olle föddes 1913, och 1922 föddes så dottern Gun. Lyckan verkade fullkomlig.
Så plötsligt 1928, blev Gustaf vådaskjuten på sitt arbete och avled.
Där stod min farmor Greta 35 år gammal   ensam med två barn en på sex år, och så min pappa som hunnit bli femton år.
Det måste ha varit en tragedi. På den tiden fanns inga sociala skyddsnät, så det var bara att böna och be för min farmor att få komma tillbaka till banken för att kunna arbeta.

Det kan inte ha varit lätt, det har jag som vuxen förstått, och  min pappa fick tidigt börja bidra till familjens försörjning.
Min pappa beklagade sig aldrig över  att han tidigt fick ta ansvar för sin lilla syster medans farmor arbetade, för någon barnomsorg fanns förståss inte. Min pappas  mor och farföräldrar fanns då fortfarande i livet, men de började bli till åldern komna, så där fanns inte heller så mycket hjälp att få.
Då var det för övrigt inte heller vanligt att kvinnor arbetade utanför hemmet som vi alla vet,  så man kan ändå säga att det var ”tur i oturen” att farmor hade ett arbete att gå till.

Min farmor gifte aldrig om sig utan levde ensam resten av sitt liv.
Varje sommar var hon hem till oss under några veckor, och det kändes alltid så spännande när hon kom, eftersom det inte var så ofta vi sågs.
Farmor  Greta rökte John Silver med ett långt svart munstycke, och jag var så imponerad när hon gjorde rökringar inför oss barn.

Farmor hade också en locktång, som hon la på spisen så den skulle bli varm, sedan rullade hon sitt tunna hår med  tången så det blev vågor, kära nån det kan aldrig ha varit bra i längden, men jag tyckte alltid att farmor hade så vackra lockar.

Ibland gick vi på promenad och då bjöd farmor på glass, vilket inte alltid var så ofta när jag var barn.

1979 avled farmor nästan 86 år gammal, hemma hos sin dotter Gun med familj. Dottern Gun som är min faster och för övrigt  fyller 90 år nästa månad. Pappa Olle ( hennes bror) dog redan 1984.

Så kunde livet vara för länge sedan, och jag kände bara i går kväll innan jag somnade att detta vill jag delge er, ett levnadsöde bland alla andra.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande