MeToo och WeToo

 

Äntligen en man som skriver om #MeToo. Ja, och så kunnig han är om ämnet. Pensionär sedan flera år och har dessutom inte varit på en arbetsplats med kvinnor på över 25 år. Bortsett från köket.

Nu till allvaret.

 

För att det ska kallas övergrepp, sexuella trakasserier krävs minst två personer. Förövare och offer. Utan att kunna stödja mig på fakta påstår jag att en helt övervägande del av förövarna är män. Män som har en maktposition över sitt offer. Men jag vill också lägga till skillnaden i de rena fysiska kraften spelar in.

Hur ska vi stoppa förövarna? Här har MeToo-rörelsen flyttat fram positionerna. De flesta vet nu att det är nödvändigt att både reagera och agera mot förövarna. Men det är inte alltid så lätt. Jag som ägnat min ungdom åt lagidrott vet att ensam inte är stark. Utnyttja systerskapet (WeToo). Ta med en, två, tre, fyra systrar när du anmäler övergrepp. Det biter.

 

Vilka män är då förövare? Makt och styrka är utmärkande nämner jag i inledningen. Självklart är de allra flesta i dessa “positioner” inga förövare. Jag placerar in merparten av förövarna i något av nedanstående “fack”.

Den farligaste förövaren går inte att förstå. Vederbörande saknar förmågan att känna empati, är känslokall och är inte mottaglig för argument i en diskussion. Denna person ska man helt och hållet undvika.

Nästa förövare är alkoholen. Vi måste vara medvetna om att en del personer ändrar personlighet i samband med alkoholförtäring. Det kanske även offret gör. För mycket alkohol gör att vissa hjärnceller inaktiveras och att ens omdöme och signalsystem ändras – inte alltid till det bättre. Vi bör ha koll på vår egen gräns och samtidigt vara uppmärksam på om någon i din närhet plötsligt ändrat personlighet. Tveka inte att skydda eller hjälpa någon som du ser behöver ditt stöd. Återigen, visa systerskap (WeToo).

Det tredje förövaren är den vita lögnen. Alla vet vad en vit lögn är. De allra flesta tycker det är OK med en vit lögn. Få tänker på att gränsen för den vita lögnen är flytande. Vi har alla olika gränser. Samma sak gäller förövarna i denna grupp. De har också en gräns men av någon anledning har den hamnat bortom en acceptabel gräns. Denna grupp, den tredje, är väldigt stor. Många av dessa har redan flyttat sin gräns, andra är på väg, detta tack vare MeToo. Men inget är gratis. Bevakning och korrigering kommer att krävas för att få en långsiktig effekt.

 

Vad ska männen gör? Samma som kvinnorna. Använda samma skala i arbetslivet. Uppfostra barn och ungdomar i hur man uppför sig sunt i sociala sammanhang. Alltid “hålla i en linjal och klippa till” på de fingrar/ord som hamnar på fel ställen (WeToo).

 

Grottisvägen är avstängd för trafik. Ändå körde varje dag ett stort antal män sina bilar där för att snabbare komma till sina arbeten. Polisanmälan gjordes, men inget hände. Eva satte upp en skylt, men inget hände. Tillsammans med fyra systrar sätter de upp en vägbom. Gränsen är synlig, trafiken har upphört (WeToo).

 

MeToo tillsammans med WeToo är en kraftkälla som försätter berg, fortsätt så!

 

#WeToo

 

Inte bara systerskap! Vi måste alla ställa upp – stötta offren och “jaga” förövarna – för att #MeToo-lavinen ska leda till förändring på lång sikt.

 

Alla ska med – män som kvinnor!

 

 

3 Kommentarer

 1. Ann-Britt Hellborg

  Toppenbra skrivet! Håller med.

  Svara
 2. Anette

  ?
  Och nu har vi en lång väg framför oss. Jag har fattat min linjal och tänker vara tydlig.

  Svara
 3. Hans Bergkvist

  Bra skrivet Janne. Jag går med i WeToo.

  Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

man-928550_1920Text: Jan Österberg
Foto: Jan Österberg

Om du vill läsa flera inlägg som Jan Österberg gjort, sök på hans namn, längst upp i högra kolumnen. ==>

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande