Meningslöst att ha arbetat?

Veckans pensionsnyhet var inte oväntad. Grundskyddsutredningen har överlämnat ett förslag till den parlamentariska Pensionsgruppen där garantipensionen höjs och bostadstillägget ökar.

– De som varit med och byggt upp vårt land och lagt grunden för vår gemensamma välfärd ska ha en bra pension. Det är en viktig del av den svenska modellen. Därför är det otroligt viktigt att öka tryggheten för Sveriges pensionärer och särskilt för dem med lägst pensioner, säger Annika Strandhäll, socialminister och ordförande i Pensionsgruppen.

Stora och vackra ord, men ministern får långt ifrån medhåll av pensionärsorganisationernas representanter.

Meningslöst att ha jobbat 40 år, är rubriken på en artikel av Jan Arleij i SPF Seniorernas tidning Senioren:

En snittpensionär som arbetat heltid i 40 år kommer att ha ungefär samma disponibla inkomst som en som aldrig arbetat, det vill säga runt 13 500 kronor. Det här beror på att det enbart är grundskyddet som ändras, vilket får till följd att det så kallade respektavståndet som redan nu är litet krymper ytterligare.

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson säger att förändringarna är bra i sig, men medför sannolikt att många pensionärer ”upplever att det varit meningslöst att ha arbetat under många år”.

PRO:s ordförande Christina Tallberg säger att en ”förbättring av de lägsta pensionerna är helt nödvändig för att minska de ekonomiska klyftorna”.

– Men det behöver skjutas till mer pengar. Förslaget omfördelar resurser mellan dem som har det sämst ställt. Det är ingen bra lösning.

Nu krävs att “politkerna tar sitt ansvar och förändrar även andra delar av pensionssystemet – allt annat vore otillräckligt”.

Hur mycket politikerna kommer att lyssna återstår att se. En rätt kvalificerad gissning är att det krävs mycket mer än kraftord. Åtminstone på den här sidan riksdagsvalet i september.

Om inte pensionärerna går man ur huse med knytna nävar, vill säga. Och det lär vi nog aldrig få se…

 

AA webbannons_Nyfikengra

Inlägget är hämtat från nyhetsbrevet från NyfikenGrå. Ingrid Lindgren skriver.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SKRIBENT: Ingrid Lindgren
FOTO: nyfikengra.se

Om du vill läsa mera om eller av Ingrid, sök på hennes namn. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande