Europamästerskapen i curling spelas i Karlstad mellan 8 och 15 december i år. Sverige tillhör guldfavoriterna för både damer och herrar. Damlaget vann VM-silver i våras medan herrlaget vann brons. EM sänds i TV, bl a direktsänder TV4 varje eftermiddag lördag – onsdag och sedan slutspelet fredag till söndag.
Curling är ju inte bara en olympisk vintersport och mycket uppskattad TV-sport. Det är ju också en s k livstidssport. Man börjar som ung junior och spelar sedan hela livet. Det finns olika klasser i tävlingssammanhang beroende på ålder. Här träffar vi Rolf Arfwidsson som 1962 var lagkapten för Sveriges allra första VM-lag. I vintras firade Rolf 50-årsjubileum av händelsen med att spela hem ytterligare ett SM-guld, i veteranklass för curlare över 65 år. Rolf är 84 år men ”still going strong”.
Rolf Arfwidsson är också en av våra främsta curlingledare genom tiderna. Förutom en rad olika poster inom sin klubb Norrköpings CK var han ordförande i Svenska Curlingförbundet under fyra år på 60-talet.

Rolf Arfwidsson

Curling har funnits med hela livet för Rolf Arfwidssons. Pappa Dan var svensk mästare med Norrköpings CK redan 1923 och Rolf föddes fem år senare, den 11 maj 1928.

– Mitt första minne av curling är när jag var 7 år och stod på pappas axlar och skulle hjälpa till att  fästa belysningssladdar på curlingbanan.
Men så mycket curlingspel blev det ju inte på den tiden. Det var bandy som gällde för oss grabbar men i 10-12-årsåldern hände det ibland att pappa ropade att det fattades någon spelare och då fick jag hoppa in.
Det kom att dröja ända till 50-talet innan Rolf Arfwidsson började spela curling på allvar.
– Inför säsongen 1954-55 hade jag flyttat tillbaka till Norrköping efter studieåren i Uppsala. Men jag missade att bli invald i klubben som spelare men däremot fick jag börja som sekreterare sedan ordinarie sekreteraren Nisse Ringdahl hade blivit sjuk.

Bildade eget lag
Det dröjde sedan till säsongen 1961-62 innan Rolf bildade ett eget lag med Knut G. Bartels, Per Ivar Rydgren och Arne Stern. Första tävlingssegern kom i DM och sedan bar det av till SM i Karlstad där Norrköping/Arfwidsson fick konkurrens av 60 andra lag. Arrangören Karlstads CK hade till SM-säsongen fått sin första ”curlinghall” klar, två banor under tak men med öppet i sidorna.
Rolf Arwidssons lag hade nöjet att i semifinalen slå sina klubbkamrater i Gunnar Skiölds lag med 13-9 och sedan i finalen AIK med Gösta Jacobsson som skip med 12-10.

Efter SM-segern blev det Skottland och inofficiella VM. Scotch Whisky Association var sponsor för evenemanget som hade det officiella namnet “Scotch Cup”. Åren 1959 och 1960 var det enbart mästarlagen från Skottland och Kanada som möttes i en serie matcher. USA kom med 1961 och till 1962 hade Sverige fått en inbjudan till Skottland.

Sveriges första VM-lag i curling

Svensk VM-debut
– Vi spelade matcherna först i Falkirk och sedan i Edinburgh. Spelet  gick ju inte så bra men det var en upplevelse att få vara med.
Det blev idel förluster under de sex matcherna och siffermässigt stora, främst mot laget från Kanada med de båda brödraparen Richardson, Ernie, Arnold, Garnet och Wes Richardson.
– De  var ju fruktansvärt bra spelare och vi hade ingen chans. Men kanadensarna slog ju även skottar och amerikanare med stora siffror.

Sedan blev det tyvärr inga fler SM-titlar och VM-spel trots att Rolf Arfwidssons lag tillhörde favoriterna i SM under flera år framöver.
– Vi lyckades väldigt bra i andra tävlingar men inte i SM. Tyvärr för vi hade ju börjat anpassa oss till den moderna tekniken med lång slajd som kanadensarna.
Men det gick så bra i andra viktiga tävlingar att Rolf fick ihop poängen till Stora Grabbars Märke nr 17 under  säsongen 1970-71.

Nytt SM-guld – i oldboys
Det dröjde ända till säsongen 1974-75 innan det blev ett nytt SM-guld för Rolf med medspelare KG Bartels,  Arne Stern och Carl W Kallin. Den här gången i olboysklassen för curlare över 50 år.

Sedan kom Rolf att skippa Norrköpingslaget i mängder av SM oldboys och SM veteraner men det blev aldrig några guldmedaljer förrän i vintras i SM veteraner.
– Vi spelade några finaler i veteran-SM men det var först i år i Sundsvall som vi lyckades vinna finalen. Det var mycket roligt.
Rolfs lagkamrater var Thomas Busch, Per Olof Jacobsson och Tommy Abrahamsson. I finalen besegrades flerfaldiga veteranmästarna från Karlstad med Stig Sewik i boet.

Dramatik i figur
Rolf var också ytterst nära att 1967 bli svensk mästare i figurspel, den individuella formen av curling.
– Det var i Örebro. I finalen kämpade jag och Bengt Carlquist om segern. Före sista figuren ledde jag med en poäng och vi skulle spela ”porten” som var slutfigur på den tiden. Banan var svår och ingen lyckades ta poäng före ”Benka”  Carlquists sista sten. Han chansade med att spela dragningen med fel hand, stenen kom ut i kanten och gled sedan med fall in i boet för två poäng och finalseger. Det var försmädligt.
– Annars var pappa svensk figurmästare 1948 och jag tror att han var den förste som slog över 50 poäng.

Rolf berättar också att han även varit finsk mästare.
– Innan finnarna kom igång med sina egna mästerskap så arrangerades ”Finnish Open Championship” 1979. Där deltog lag från Skottland, Tyskland och Holland och där vann vi.

Lång ledarkarriär
Förutom mycket flitigt deltagande på isen under snart 60 år så har Rolf också engagerat sig helhjärtat som ledare. I Norrköpings CK:s styrelse har han haft de flesta sysslor, bl a ordförande i två olika perioder.
– Kassör har jag dock aldrig varit för det var KG. Annars har jag pysslat med det mesta, men framförallt varit tävlingsledare.

Rolfs ledaregenskaper uppmärksammades också på riksplanet och åren 1964 till 1970 var han ledamot i Svenska Curlingförbundets styrelse varav de fyra sista åren som ordförande. För övrigt den första icke stockholmaren på den posten.
– Det var en trevlig tid i SCF med en bra styrelse. Riktiga eldsjälar som Lennart Hemmingson, Ecke Bruneflod och Birger Swahn.  Sedan fick jag resa lite grand. Jag var ju med till VM i Montreal 1968 och Perth 1969. På den tiden fick ju ordföranden vara allting. Man fick vara reserv och coach och svensk representant på mötena i ICF.

Rolf Arfwidsson har också tjänstgjort som domare under många år vid en rad svenska mästerskap, elitseriesammandragningar och inbjudningstävlingar.

Medaljörer i familjen
Rolf ärvde curlingintresset från sin pappa Dan. Sedan fördes intresset vidare först till hustru Barbro som vann EM 1978, VM-brons 1986 och SM-guld 1978 och 1985. Nästa generation har också vunnit SM-guld. Dottern Gunilla Arfwidsson-Edlund vann SM i figur 2010. Nu hoppas Rolf på barnbarnen.
– Det finns talang där också, slutar Rolf Arfwidsson.

_ _ _

Vill du veta mer om curling, gå in på Svenska Curlingförbundets hemsida:  http://iof1.idrottonline.se/default.aspx?id=20295

 

Håkan Sundström

Om författaren av artikeln, Håkan Sundström:
är sedan 1 september 2012 pensionär efter att ha arbetat inom idrottsrörelsen som generalsekreterare i Svenska Curlingförbundet i 30 år. Han har annars rötter i journalistiken och var åren 1970-82 reporter på TT, Tidningarnas Telegrambyrå. För TT rapporterade han bl a från alpina världscupen, världscupen i längdåkning, skridsko-VM samt fotbollslandskamper.

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande