Med andan i halsen

Jag har läst en bok!! Inte riktigt sant, jag har läst två, mera om det senare.

“Med andan i halsen” är Michael Levys första bok. Utgiven på eget förlag, Books on demand. Den är köpbar via Adlibris och Bokus bl a.

Anledningen till att jag valde “Med andan i halsen” som första bok på länge är att jag känner Michael Levy. Kanske du också tycker dig känna igen författarens namn? Michael är en av “gubbarna” i poddserien Studio64 som löpande publiceras på MittNu.

 

Michael Levy Flygare är journalist och har huvudsakligen arbetat på Sveriges radio. Nu pensionerad och ägnar sig tillsammans med sin bror Niklas Levy och kompisen Per Wiklund mycket tid åt Studio64 och popgruppen “Perry & the Pacemakers”.

Hela boken tilldrar sig under en joggingrunda i Lilljansskogen i Stockholm. Tom Björk är en inbiten joggare och under joggingturen flyger tankarna och vi får uppleva brottstycken ur hans barndoms- och ungdomstid.

 

Det här är en bok från en annan tid, då kärleken, upproret och friheten stod i centrum – så länge man tänkte rätt.

 

En bok om att bli vuxen, att göra uppror med sin uppväxt, och kanske allra mest att förlika sig med allt hemskt runtomkring som man inte förstår, men ändå måste leva med. 

Ångest är bara förnamnet.

 

Titeln är väl vald, jag blir nästan andfådd av att följa med när tankarna vindlar där ute i spåret. Men tack vare att persongalleriet är begränsat och miljöerna bekanta hänger jag med. Och får återuppleva bitar ur min egen uppväxt.

 

Michael Levy och jag är ungefär lika gamla. Det som slår mig är skillnaden mellan att växa upp i storstaden Stockholm och lilla byn Orsa på gränsen till Finnmarken. Tempot naturligtvis. Men kanske mest tryggheten och förutsägbarheten. Och den totala sociala kontrollen. Vi unga visste precis vad som förväntades av oss – och revolten var mot det lilla, inte mot världsordningen. Ångest över livet som sådant kom mycket senare … Kanske när jag flyttat till Stockholm …

 

Det är roligt att läsa en bok där jag själv är med som en liten bifigur. Som öppnar för reflexioner över sig själv och sin omgivning.

Läsare födda i slutet på 40-talet får en givande läsupplevelse!

 

 

IMG_0487

SKRIBENT: Ingrid Österberg
FOTO: Jan Österberg

Om du vill läsa mera om eller av Ingrid, gå till hennes blogg. KLICKA HÄR!

 

2 Kommentarer

  1. Ann-Britt Hellborg

    Hej Ingrid! Den ska jag läsa.Jag läser massor nu.En riktig pärla är Hans Roslings memoarer: Hur jag lärde mig förstå världen.Presentade mig den i höstas och jag kan verkligen rekommendera den.

    Svara
  2. michael levy flygare

    Så intressant skrivet om min bok, Ingrid. Nu blir jag sugen på att läsa om den (igen) själv! Tror också den kan väcka minnen/igenkänning hos 50-talister. Och – hos yngre generationer som undrar hur det var då. Samtidigt som jag har en känsla av att allt upprepar sig, bara på lite olika sätt. Och unga idag tycks ha mycket att kämpa med.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande