Idag är det sankt Valentins dag och då handlar det om kärlek och lust eller egentligen inte.Sankt Valentin, om han nu var sankt, var ett motdrag från påven Galecius, för att motverka Lupercalia festen. Denna fest tillägnades alla gudars och gudinnors moder, June, och Lupa, varginnan som födde upp Romulus och Remulus. Dessa gossebarn grundade Rom. Festen började i den grotta där Lupa födde upp sina fosterbarn och den blev herdeguden Lupercus tempel. Roms ädlingar samlades i grottan och riten började.Två getter och en hund (moorrrr, fy säger Z) slaktades och flåddes. Blodet samlades upp med ull och ströks på två unga ädlingar, de förväntades bli glada och lyckliga av denna ära. Så rusade en hord av dessa unga män ner på Roms gator, viftande med piskor utskurna från offerdjurens hudar. De unga flickorna som hoppades finna sig en man och bli gravida, ökade sina chanser om de träffades av piskorna. De kunde göra ytterligare en sak, nämligen skriva sitt namn på en lapp och lägga den i en urna. De unga männen valde eller tog en lapp och så var de unga tu ett par under tvådagarsfesten, kanske också under hela året eller resten av sitt liv. Fest betydde då som nu mat och dryck.

Z är en avlägsen släkting till Lupa, och han är kärvänlig och matglad.

Lupercalia var en uppsluppen fest men för påven Galecius var det en styggelse, han förbjöd festen som sådan. I stället skulle dagen ägnas åt helgonet Valentin som sades dött martyrdöden sedan han vägrat tillbe kejsaren. Enligt en annan berättelse vigde han unga kristna par och gömde dem för kejsaren. Denne ville nämligen att alla unga män skulle gå ut som soldater. Innan Valentin avrättades sattes han i fängelse, men lärde känna fångvaktarens dotter och följden av detta var att fångvaktaren och hans familj blev kristna. Myterna och legenderna vandrade runt i den katolska världen. W Shakespear har med festen i Julius Cesar!

Vad åt då de unga älskande under Lupercalia. I början av mars var det kanske inte så gott om färska frukter och grönsaker, men vad gör det om man är ung och kär. Vin och bröd hade de säkert, nötter av olika slag, mandel och nötter, mycket av det som nu ingår i begreppet medelhavskost. Tillhörde de överklassen kanske det blev näktergalstunga, kramsfåglar, skinkor, pastejer, kanderade frukter och andra läckerheter.

Vägen till mannens hjärta går genom magen sägs det. Kanske når vi kvinnans hjärta genom att bjuda henne på egenhändigt lagad mat, vackert upplagd och tända ljus. Effekten kan förstärkas av ett stort rent förkläde, sådana bärs endast av husliga män!Många kvinnor sägs falla för en man som självmant ställer sig vid diskbaljan. Champagne och ostron sägs annars vara en oslagbar kombination, men tänk om hon inte äter råa skaldjur eller är för gulsot. Mycken och kraftig mat och dryck gör oss sömniga och dästa och inte speciellt stimulerande.

Vad skall vi äta för att hjärtat (och kroppen) skall må bra?

Vi skall eftersträva en normal vikt. Vad som är normal vikt kan alltid diskuteras men egentligen är vi alla överens. Normalvikt kan också anges i BMI, kilo kroppsvikt/ längden *längden kvadratmeter. BMI 18,5 -25 är normal vikt, 25-30 övervikt och över 30 fetma.

Det finns också något som heter trivselvikt. Vi ska anpassa vår kost så vi hamnar på normalvikt och bäst gör vi det enligt tallriks- eller kostcirkelmodellen, sehttp://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/. Om vi vill ändra vår vikt skall vi ändra tallriksstorleken, inte proportionen av olika mat!

Det finns en mängd olika dieter, den senaste är LCHF, låga kolhydrater högt fett. Om vi lever längre på denna kost vet ingen. Få om ens någon diet har värderats vetenskapligt, vilket är betänkligt. Senast har kortidsstudier gjorts i Lund på nypon och fiberanrikat bröd. Äter vi sådant bröd tänker vi bättre på förmiddagarna, äter vi nypon sänks kolesterol och blodtryck, ingen av undersökningarna skedde under lång tid. Jag har ingenting mot nypon, nyponrosor är det vackraste jag vet, bröd bakat på grovt mjöl får bättre smak.

Fet mat ger mycket kalorier men är samtidigt bättre mättande. Socker dämpar hunger snabbt, men hungern kommer också snabbt tillbaka. Tänk på det när Ni äter söt efterrätt!

Betydelsefullt är motion, och kanske det räcker med rask promenad 45 minuter två gånger i veckan eller oftare. Trevligt sällskap är nog oslagbart för kost och motion. Har vi trevligt sällskap vid bordet lagar vi maten med hjärta och omsorg.

Var rädda om Er

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande