MAT

ÄT rätt

Maten och måltiden berör oss alla och har en viktig funktion för hälsan och välbefinnandet. Doften av god mat och ett vackert dukat bord ger inte bara matlust utan också en känsla av välbefinnande i största allmänhet.

MittNu har också en receptsamling. den ligger längre ner på sidan. SKROLLA!

ARTIKLAR OM MAT

Odlad lax – nej tack

Jag har länge försökt få släkt och vänner att sluta äta odlad lax. Med varierande framgång, ska sägas. Det ser aptitligt ut på tallriken, men är i själva verket, en färggrann hög av antibiotika och miljögifter.

läs mer

Svart och gott

Nu är det dags att byta färg i köket. Svartkålen har äntligen anlänt till våra butiker, åtminstone i några.

Om din butik inte har den, så tjata tills de ger med sig. Svartkålen är nämligen en veritabel nyttighetsbomb.

läs mer

Livet har återvänt

Livet har återvänt Nu har jag snart kämpat mig genom årets första, och förhoppningsvis enda, förkylning.

läs mer

RECEPTSAMLING

Här hittar du MittNu´s receptsamling. Här har vi samlat alla recept som publicerats.  För att ge idéer, när det är dags att laga mat, är recepten sorterade efter

  • Frukost, 
  • Soppa,
  • Fisk och skaldjur, 
  • Fågel, 
  • Nötkött, 
  • Fläskkött, 
  • Lamm, 
  • Vilt, 
  • Vegetariska rätter och 
  • Övriga recept.

De flesta recepten är för 2 personer.

Finns det flera än 4 recept inom varje område, klicka på “Äldre inlägg”. Då kommer resten fram.

 

FRUKOST

Kokospannkakor

Alla som känner mig vet att jag älskar pannkakor till söndagsfrukost.

läs mer

Lyxig frukost

Lagom är bäst! Om man vanligen äter RÄTT, kan man lyxa till med pannkaksfrukost någon gång ibland.

läs mer

SOPPA

Svart och gott

Nu är det dags att byta färg i köket. Svartkålen har äntligen anlänt till våra butiker, åtminstone i några.

Om din butik inte har den, så tjata tills de ger med sig. Svartkålen är nämligen en veritabel nyttighetsbomb.

läs mer

Rotselleri – en ful goding

Rotselleri är en ful liten knöl som inte drar blickarna till sig. Men dess inre är rena himmelriket. Den har en nötig, mjäll smak som får smaklökarna att jubla.

läs mer

Squashsoppa

En god soppa sitter aldrig fel! Det här behövs till soppa för tre: 1 stor hackad gul lök 1 liten strimlad purjo 1 squash på ca 800 g 6 dl hönsbuljong (tärning) ½ tsk örtsalt svartpeppar, gräslök 1 dl hackad persilja 1 dl crème fraiche timjan 2 msk olivolja   Gör så...

läs mer

FISK OCH SKALDJUR

Tomat- & currydoftande fiskgryta

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 30 minuter. Den här fiskgrytan passar bäst att äta inom 2-3 dagar efter tillagning om det blir mat över. Om du inte tror att all fisk kommer att gå åt, frys hellre in en bit fisk rå istället....

läs mer

Laxpytt med kaviarsås

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 35 minuter. Den här rätten fungerar utmärkt inom 2-3 dagar efter tillagning. Kaviarsåsen håller i 5-6 dagar i kylen och kan t.ex. ätas som en dip till morotsstavar. INGREDIENSER: 1 påse tärnade...

läs mer

Citronpanerad fisk med aioli & haricots verts

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 45 minuter. Om det blir mat över, bör den ätas inom 2-3 dagar efter tillagning. Aiolin håller i ca 1 vecka i kylen. Ställ fram ingredienserna till aiolin (punkt 3) kvällen före så de hinner bli...

läs mer

FÅGEL

Asiatisk limekyckling med rostade cashewnötter

INGREDIENSER: 2 portioner ris/gryn 1 lime 1 msk kinesisk soja (har du bara japansk soja hemma, dubbla mängden) 1 msk flytande honung ½ krm cayennepeppar ca 300 g kycklingfilé 50 g gul lök, ½-1 st 100 gr morötter, 1-2 st 200-300 gr pak choy ½ gul paprika 1 msk neutral...

läs mer

BBQ-kyckling med rostad majsdipp & tomat- och löksalsa

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 45 minuter.  Den här rätten passar bäst att äta inom 2-3 dagar efter tillagning om det blir mat över.   INGREDIENSER: 1½ tsk torkad ingefära 1½ tsk chilipulver 1½ tsk paprikapulver 3 msk olivolja 1½ msk...

läs mer

Het spansk kalkonpasta med chili och citron

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 35 minuter. Den här rätten går utmärkt att frysa in om det skulle bli mat över.   INGREDIENSER: ca 400 g kalkonfilé 2 msk smör 1 aubergine 1 vitlöksklyfta ½ purjolök ½-1 röd chili ½-1 citron 1 dl smetana...

läs mer

Potatisfrittata med fetaost & timjanmarinerad kyckling

Recept är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 45 minuter. Denna rätt (förutom salladen) kan frysas in om det blir mat över.   INGREDIENSER: 2 msk olivolja ½ msk flytande honung 2½ tsk timjan ½ tsk kinesisk soja ca 300 g kycklingfilé 100 g gul lök, 1-2...

läs mer

NÖTKÖTT

Farmor Theas och Ingmars kalvsylta

Den här syltan har ingen likhet med den kalvsylta som man köper i affärerna eller blir serverad på restaurang. Den är mycket god. Den serverades alltid till jul på Djurbergsgatan i Söderhamn hos farmor Thea och farfar Erik.  Tyvärr är den något omständlig att göra men...

läs mer

Saftiga biffar med frisk äppelröra

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 45 minuter. Den här rätten passar bäst att ätas inom 2-3 dagar om det blir mat över. Om det blir biffar över går de utmärkt att frysa in.  Biffarna går utmärkt att grilla om ni har möjlighet till det....

läs mer

Kryddiga järpar med rödbetscoleslaw

2 personer Tips och planering Frys in/ ta tillvara Järparna går utmärkt att frysa in, antingen råa eller stekta. Annars bör de ätas upp 2-3 dagar efter tillagning. Coleslawn håller ca 1 vecka i kylen, likaså yoghurtsåsen. Förbered Coleslaw och yoghurtsås kan...

läs mer

Kalvfärsfyllda zucchini med tomatsås

2 personer Tips och planering Frys in/ ta tillvara Den här rätten går utmärkt att frysa in om det blir mat över. Annars bör den ätas inom 2-3 dagar efter tillagning. Förbered Kalvfärsfyllningen kan förberedas kvällen innan (punkt 5). Låt svalna av ordentligt innan du...

läs mer

FLÄSKKÖTT

Grillfesten

Nu börjar det snart droppa in inbjudningar till diverse grillfester. Jag brukar acceptera de flesta inbjudningarna, för alternativet att inte bli bjuden alls, är värre. Enligt min mening, är dylika sammankomster ett utstuderat mord på normal matkultur. En samling...

läs mer

Saftiga biffar med frisk äppelröra

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 45 minuter. Den här rätten passar bäst att ätas inom 2-3 dagar om det blir mat över. Om det blir biffar över går de utmärkt att frysa in.  Biffarna går utmärkt att grilla om ni har möjlighet till det....

läs mer

Kotletter med krämigt grönsakstäcke

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 40 minuter. Kotletterna kan frysas in om det blir över. Annars håller maten 2-3 dagar efter tillagning, dock ej salladen. INGREDIENSER: 300 g potatis ca 300 g fläskkotletter 2 msk smör 100 g gul lök, 1-2...

läs mer

Singel-pizza.

En varm macka kan ofta vara räddningen när man tröttnat på sin solomatlagning och det börjar bli tomt i kylskåpet.  Min favorit har jag valt att kalla för Singel-pizza. En förpackning runda tortillabröd har jag alltid i frysen. Bacon, tomater och riven ost har jag...

läs mer

LAMM

Kryddiga järpar med rödbetscoleslaw

2 personer Tips och planering Frys in/ ta tillvara Järparna går utmärkt att frysa in, antingen råa eller stekta. Annars bör de ätas upp 2-3 dagar efter tillagning. Coleslawn håller ca 1 vecka i kylen, likaså yoghurtsåsen. Förbered Coleslaw och yoghurtsås kan...

läs mer

VILT

Bondfrittata med viltkorv & krispig sallad

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 45 minuter.  Frittatan går bra att frysa in om det blir mat över. Salladen håller några dagar i kylen om dressingen serveras vid sidan av.   INGREDIENSER: 100 g gul lök, 1-2 st 300 g potatis 240 g...

läs mer

Grilltallrik med majskolvar

Receptet är avpassat för 2 personer: Tillagningstiden är ungefär 40 minuter. Den här rätten passar bäst att ätas inom 2-3 dagar om det blir mat över.  Grilla gärna spetten och majskolvarna om ni har möjlighet till det. INGREDIENSER: 2 portioner valfritt gryn ½ ask...

läs mer

Saftiga biffar med frisk äppelröra

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 45 minuter. Den här rätten passar bäst att ätas inom 2-3 dagar om det blir mat över. Om det blir biffar över går de utmärkt att frysa in.  Biffarna går utmärkt att grilla om ni har möjlighet till det....

läs mer

Älgbiffar med rotfrukter och gräddsås

Tips och planering FRYS IN/ TA TILLVARA Biffarna går utmärkt att frysa in, antingen råa eller stekta. Annars bör de ätas upp inom 2-3 dagar efter tillagning. Rotsaker går att frysa men passar kanske bäst som matlåda. FÖRBERED Mät upp och blanda alla ingredienser till...

läs mer

VEGETARISKA RÄTTER

Krämig boursinlasange med fräsch sallad

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 40 minuter. Lasagne går jättebra att frysa om det skulle bli mat över.   INGREDIENSER: ½ zucchini ½ purjolök 2 msk neutral olja 2 msk tomatpuré 1 vitlöksklyfta 1 burk passerade tomater, 400 ml ½ msk...

läs mer

Svampcannelloni med tomatsallad

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 45 minuter. Svampcannellonin går bra att frysa om det blir mat över. Salladen bör ätas upp inom 1-2 dagar. Servera dressingen vid sidan av så håller salladen lite längre i kylen.   INGREDIENSER: 1 ask...

läs mer

Honungsdressade primörer med lökomelett

Receptet är avpassat för 2 personer. Tillagningstiden är ungefär 40 minuter. Den här rätten passar bäst att äta inom 2-3 dagar efter tillagning om det skulle bli mat över. INGREDIENSER: 1 påse pinjenötter, 50 g 6 ägg 1 påse riven Grana Padanoost, 100 g 50 g gul lök,...

läs mer

Pasta puttanesca

Tips och planering Frys in/ ta tillvara Det går att frysa in pastarätter som denna, men den passar bäst att äta upp inom 2-3 dagar efter tillagning om det skulle bli över. Sardeller Dessa används som smaksättning. Den som vill äta rätten helt vegetariskt kan utesluta...

läs mer

ÖVRIGA RECEPT

Ullas scones

De här bakverken blev ofta räddningen när sommarhuset på Öland invaderades av hungriga kompisar till Staffan och Hans. Även vuxna åt med god aptit.  Bör ätas nygräddade och varma. Receptet har hämtats från Familjen Hedbergs kokbok. Till "Afternoon tea" en regnig dag?...

läs mer

Zuleikatårta

Den här tårtan gjordes ofta av mormor Inga och serverades på bemärkelsedagar särskilt på Öland. Vid besöken i Stockholm hade hon ofta med sig tårtbotten och smörkräm och överraskade med tårta exempelvis till jul. Tårtan och smörkrämen går nämligen bra att frysa in var...

läs mer

BRA LÄNKAR

Middagsfrid bild

Middagsfrid har rabatterbjudande till Mitt Nu´s läsare

ANNONSERA HÄR?




SÖK ÄMNESOMRÅDE

SÖK SKRIBENT

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Anmäl dig här!

BRA LÄNKAR

Podcast för 60-plussare

Studio 64


° ° ° ° °

Nättidning för 60+

Nyfiken Grå


° ° ° ° °

BeBå Hälsojournalen 4


° ° ° ° °

Släktforskning för noviser

Nyfiken Grå


° ° ° ° °

Sök- och informationstjänst kring boende, service och omsorg för seniorer





° ° ° ° °

Podcasten med de äldres berättelser om sig själva

Punschverandan


° ° ° ° °

Share This