Tips och planering

Frys in/ ta tillvara

Denna rätt passar bäst att äta 2-3 dagar efter tillagning och passar även bra att äta kall.

Marockans kyckling med mynta och citrus

Förbered

Gör marinaden och marinera kycklingen kvällen innan (punkt 3). Plocka fram och mät upp alla torra ingredienser.

Bjudrätt

Ska du bjuda på buffé? Denna rätt passar utmärkt som bjudrätt, både varm och kall. Öka bara antalet portioner så att det räcker till alla.

Ingredienser:

2 portioner valfritt gryn
1 apelsin
1 citron
1 tsk kumminfrön
1 tsk sambal oelek
3 msk flytande honung
ca 300 g kycklingfilé
1 röd paprika
1 kruka mynta
50 g rödlök, ca 1 st
1/3 gurka
1 msk olivolja
1 dl turkisk yoghurt

Köksredskap: Kniv, skärbräda, måttsats, ugnsform (15 x 20 cm), kastrull, rivjärn

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 225° grill. Ta fram en ugnsform.

2. Koka valfritt gryn till 2 personer (gärna couscous) tillsammans med saften från ½ apelsin.

3. Marinad: Skölj och riv skalet från 1 citron och 1 apelsin. Pressa saften från ½ citron och ½ apelsin och lägg saften och skalet i formen. Blanda ner 1 tsk kumminfrön, 1 tsk sambal oelek, 3 msk flytande honung, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.

4. Lägg ca 300 g kycklingfilé i formen och blanda om så att marinaden täcker kycklingen. Stek mitt i ugnen i ca 10 min. Tärna 1 röd paprika.

5. Ta ut formen, vänd kycklingen, lägg på paprikan och stek ytterligare 10 min.

6. Skär bort resterande skal från ½ citron och tärna citronköttet. Hacka 1 kruka mynta och 50 g rödlök (ca 1 st). Tärna 1/3 gurka. Blanda grynet med 1 msk olivolja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar så att det blir fluffigt. Tillsätt ugnspaprikan, citronköttet, rödlöken, gurkan och myntan.

7. Servera kycklingen och gryn- och grönsaksblandningen med 1 dl turkisk yoghurt.

 

Receptet kommer från MIDDAGSFRID

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande