Jag vet att jag är ute på hal is när jag skriver om skillnader i beteende mellan könen, men jag har hört så många historier att jag vågar konstatera att det finns en skillnad. Kött tycks generellt vara viktigare för män.

Det finns en jargong mellan män där de ibland hånar vegetarisk mat och glorifierar köttkonsumtion. Jag vet att jag generaliserar grovt, men det verkar anses manligt att äta kött och omanligt att äta grönsaker och baljväxter. Jag har hört från många kunder att deras tonårssöner har ett jättestort sug efter just kött/fisk/fågel och gärna vill äta sig mätta på sovlet. Inte ens folk som tränar mycket behöver äta mängder med kött.  Alla näringskomponenter finns i växtbaserad föda (utom vitamin B12 som finns i ägg). Det är en vanesak och en kunskapsfråga. Vi kan bli bättre på att laga vegetarisk mat och maträtter med mindre kött. Här tror jag att det är viktigt att vuxna föregår med gott exempel. En tonårskille påverkas av om hans pappa äter 250 gram kött till en måltid. Det sätter en standard för vad som anses normalt. Man ska komma ihåg proteinet som finns i yoghurt, bladgrönsaker och gryner också. Tänk om Zlatan kunde kliva fram och säga att han stöttar Köttfri måndag! Det skulle påverka attityder.

Av: Kicki Theander, grundare och matinspiratör på Middagsfrid

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande