För att citera Hasse Alfredsson, ”om man inte bara vill sitta i parken och mata duvor …” så finns en ny värld av färg och form att upptäcka. Själv har jag både föräldrar och utbildning att brås på för konstnärlig verksamhet. Mest blev mitt tecknande och skulpterande en hobby men visst har det varit till fördel i mitt arbete som reklamare. Först som pensionär kunde jag förverkliga dessa talanger som faktiskt resulterat i ett flera utställningar. Barn visar under tidiga skolår prov på en kreativ ådra som tyvärr försvinner någon stans på vägen men den är aldrig för sen att väcka till liv. Och vilken värld att upptäcka och vilket fyrverkeri!

Lägg Photoshop, Illustrator och andra dataverktyg åt sidan ett slag och plocka fram blyertspenna, en vass pennkniv, suddgummi + ett vitt papper och upptäck en ny verklighet runt hörnet!  

Upptäcksresande

Nere i parken eller i trädgården är det viktigt att bestämma sig för motiv. Sedan nalkas man trädet eller busken, sätter sig på en sten och bara spanar in och börjar skissa. Det finns detaljer, linjer och strukturer i frön, blad och grenar. Teckna på bara! Suddandet och ändrandet kommer sedan.
Jag upptäckte t.ex. en tall som rörde sig och svängde musikaliskt. Barren gungade i vågrörelser som fortplantades vågrätt och i olika höjd. Med musik i öronlurarna blev det ännu tydligare. En orkester i full sving med vinden som dirigent! Det hade jag aldrig sett utan mina ”ritblocksögon”!

Trädmagi

En åldrig ek kan vara som en hedersman/gumma man känner: Spännande, skrovlig och lite rå i barken men vårligt blommande och varm inombords. En del ekar strävar efter harmonisk form även efter det att grenar ramlat av medan andra växer helt anarkistiskt och spretar åt alla håll. Man förstår eken bättre när man ritar av den och varför den har en så viktig roll i sagor och vår historia. Var det inte en ek Pippi Långstrump hade utanför Villa Villerkulla i vilken det växte sockerdricka och karameller?

Ljus

Ljuset är en magisk inspirationskälla och växlar mellan vitt och gult. Även som amatör inser man ljusets betydelse och påverkan på alla färger i naturen. Det klara ljuset är också en utomordentlig anledning att besöka Österlen, Öland eller Skagen i Danmark, för att inte tala om södra Frankrike… Där luften är ren och varm framkallas också en smittande lust att vistas utomhus, att  rita, måla eller avbilda  saker. Dessutom vimlar trakten i regel av likasinnade trevliga människor med ritblock, staffli och fläckiga målarbyxor. Det brukar lukta terpentin, oljefärg och kaffe. Oftast finns på platsen spännande museer och ateljeer att inspireras av.

Vattenlek

Barn ritar och målar lönnlöv på hösten i färgerna rött, gult, brunt. Stora blad med ådror och skaft.  Om det var kul att skapa blad som liten parvel så går det inte att jämföra med lyckokänslan att måla av lönnlöv som senior. En akvarell-låda ligger säkert och skräpar i ett skåp. Ta fram den och sätt igång jobba! Måla Med Vattenfärg! Ge först bladet kontur med blyerts sedan är det bara att ösa på med färg. Blanda gärna vått i vått, så handskar och förkläde rekommenderas för det kan bli slaskigt! Annars finns inga begränsningar. Är du otålig kan en hårtork rekommenderas att påskynda torkningen med. Kritisk granskning av det färdiga alstret föder lust att göra nytt – och nytt igen. En hel orgie i färg – ark att dekorera hallen med tex- så spännande! I en sådan situation slås man kanske av en tanke: ”Är detta vad jag borde ägnat mig åt och livnärt mig på?” Betänk då att målaren van Gogh tex inte sålde en enda tavla under sin levnad och skar av sig örat i jakten på försörjning. Skaparglädje kan inte mätas så småttigt som i pengar. En eventuell berömmelse kan ju eftervärlden och släktingarna ha nytta av. Alltså, fortsätt att öva, rita måla – du har resten av livet på dig!

Form

Det är linjen som skapar formen när du ritar. Genom att ha lite mjukare blyertsstift blir det kontrast mellan med ljus och skugga. Jag brukar öva på att teckna av paprikor. Det är intressanta grönsaker som är individuella och inte helt likformiga. Tidsödande är bara att leta bästa modell i grönsaksdisken.

Människor kräver också träning att återges,  hur de ser ut, står,  ligger och sitter. Kroki kallas det att rita modell. Tidningstecknare brukar gå på balett och dansföreställningar för att på några sekunder uppfatta och skissa ner  rörelser. Den store Picasso tecknade på tjurfäktningar. Lekande barn tex i sandlådan eller i barnvagnen har förstås  mjuka leder och runda former som också ska rulla fram på papperet. På trottoaren är folk stela, raka eller ev ihoptryckta. En person som halvspringer har en annan lutning, riktning och tunnare  linje än den  lodräta och vågräta karaktären  hos den rastande hundägare. En skugga kan förstärka långsamheten. Det föreligger aldrig någon brist på modeller!

Varför inte rita av dina skor?


Med dessa enkla råd är min ambition att du ska bli lite inspirerad att se världen i klarare färger, linjer, former, dofter och smaker än tidigare: Genom tecknarögon!

Galenskaparna sjöng en sång som också kan fungera som motto för tecknandet:

”DE SKA VA GÖTT Å LEVA ANNARS KAN DE KVETTA!”

 Välkommen i tecknarkubben!

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande