De flesta av oss är i ”Tredje åldern” och önskar oss naturligtvis hög livskvalitet, vad nu det kan vara …

Jag har läst på, bl.a. vad Folkhälsoinstitutet skriver och ett antal forskningsrapporter för att reda ut begreppen. Och ”Tredje åldern” sägs karaktäriseras av god hälsa, god funktionsförmåga och ett fortsatt aktivt liv med avseende på bl a relationer och engagemang i samhället. Den startar normalt i samband med pensionering från arbetslivet.

Livskvalitet anses handla om vad det är som gör livet värt att leva för den person som lever det. Livskvalitetens kärna är en känsla av välbefinnande, mening och en känsla av värde.

Livskvaliteten påverkas av olika faktorer, bl a hälsa, ekonomi, relationer, arbete, fritidsaktiviteter mm. En god hälsa ses som förutsättning och grund för att kunna vara fortsatt oberoende och aktiv och därmed upprätthålla livskvaliteten.

3e åldern KLOSSARVi i ”Tredje åldern” är jättemånga nu när de flesta i fyrtitalistgenerationen gått i pension och vi är en grupp som är allt annat än homogen. Den enda gemensamma nämnaren är att vi är pensionärer. Så naturligtvis upplever vi vår livskvalitet på olika sätt.

En god livskvalitet förutsätter en god hälsa, det är de flesta överens om enligt forskningen.

Så här uttrycker MittNu´s läsare och skribenter sig om livskvalitet:

”För mig är livskvalitet att ingå i ett sammanhang.

Det finns flera sammanhang som är betydelsefulla att ingå i, olika men lika viktiga. Först kommer, så känner jag utan att ens behöva tänka efter, familjen: maken, barn och barnbarn, mina och makens, systrarna, de nära vännerna. De finns där att bry sig om, att tänka på, att möta.” (Inger G)

”Lyckan och glädjen med att återge verkligheten med penna/pensel.

För att citera Hasse Alfredsson, ”om man inte bara vill sitta i parken och mata duvor …” så finns en ny värld av färg och form att upptäcka.” (Ove A)

”Mammas hobby – handarbete – hade åter, efter flera tunga år, givit henne ny livskvalitet.” (Birgit B)

”Att god kost med bra näringsstatus upprätthåller hälsan, funktionsförmågan och framför allt livskvaliteten, är speciellt viktigt att tänka på när man åldras.” (Lindha G)

”Hos oss är livsgnistan en kärlek till orden. Dem har vi fogat samman till meningar och en del av dessa meningar har vuxit i sidantal, fått pärmar och blivit till böcker som kan läsas av andra.” (Birgitta L)

”I samband med pensioneringen försvinner den vanligaste mötesplatsen för sociala kontakter. Många känner sig ensamma. Man måste skaffa sig nya mötesplatser som gärna kombinerar social samvaro och olika former av aktiviteter. Aktiviteter som skärper sinnet, skapar nya upplevelser och som dessutom leder till att styrka och rörlighet bevaras framhålls i många undersökningar som nyckeln till ökad livskvalitet .” (Ingrid Ö, i det här fallet handlar det om golf)

Ansvar gör gott i både kropp och själ” (Inger G)

“Livskvalitet för mig är

  • att vara nöjd med mig själv och tillvaron.
  • att kunna göra en nyttig sak varje dag.
  • att kunna hjälpa eller glädja någon varje dag.

Mina livsgnistor är barnbarnen.” (Birgit M)

”Vad man behöver, vad man vill har och vad man får det varierar genom hela livet. Jag är en 86 år gammal man, fullt frisk. Jag har 6 barn, 13 barnbarn, 2 barnbarnsbarn.

Förra året drabbas min fru 82 år av en stroke och ligger nu på en äldreboende, helt förlamad, kan inte prata, ibland känner hon igen mig.  Min högsta önskan är att min fru blir fri från sin plåga. Livskvalitet – fråga inte mig!” (Reg Att)

”Vid personliga motgångar och kriser, som vid hustruns svåra sjukdom och i samband med sorgearbetet efter hennes bortgång, har cyklingen varit till stor hjälp.  När tungsinthet, kanske var det delvis självömkan, kändes övermäktig den första tiden var det befriande att komma upp på cykelsadeln.” (Alf A)

”Rekommenderar därför varmt cykling som är en skonsam motionsform, inte minst för oss äldre med eller utan led- och gångsvårigheter. Dessutom är det ett billigt ”universalmedel” för att hålla humöret uppe när det kärvar till.

Under hustruns sjukdomstid föreslog barnen att jag skulle starta upp en blogg, och det är en hobby som jag haft stor glädje av.” (Håkan S)

“Tredje åldern” är verkligen en utmaning. Låt oss alla sträva efter god livskvalitet!

 

Text och illustration: Ingrid Österberg, april 2015

 

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande