Livets vatten

 

I begynnelsen var jorden öde och torr.

glacier-280_1280 (1)Ett inferno av våldsamma eruptioner av lava, ofattbar hetta och gigantiska förflyttningar av jordskorpan. Höga berg och djupa dalar tog form under de första årmiljonerna. Sedan började meteoriterna falla. Under miljoner år bombarderades jorden av dessa himlakroppar av is och sten. Isen smälte och plötsligt fanns det där. Det livgivande vattnet, källan till allt liv på jorden. Det fyllde håligheter och dalar, bildade de hav vi känner i dag.

Vattnet på vår jord cirkulerar i ett ständigt kretslopp. Ånga avdunstar från sjöar och hav och faller ned som regn och snö. En del av vattnet tas upp av växternas rötter och avdunstar genom växterna. Resten tränger djupare ner och blir till grundvatten, som långsamt rör sig genom jordlagren och berggrunden, för att slutligen rinna ut i sjöar och hav.

 

drops-of-water-578897_1920Vatten är en förutsättning för liv.

Varje dag lånar vi vatten ur kretsloppet för att dricka, leva och må bra. Stenåldersmänniskorna drack samma vatten som vi och som våra efterkommande, till tidens ände, kommer att dricka. Inget nytt vatten tillkommer och inget vatten försvinner. Rent vatten är vårt viktigaste livsmedel. Trots detta faktum gör vi vårt bästa för att förorena de vattentillgångar vi har.

 

Friskt och rent vatten är bra för din kropp och hälsa. Att dricka vatten är livsviktigt. Vatten renar kroppen och behövs för att optimera näringstillförseln samt att hålla alla organ vid full hälsa. Många, kanske de flesta, dricker alldeles för lite vatten. Det gör att kroppen fungerar på en konstant uttorkad nivå, vilket kan vara grunden till många sjukdomar.

Drick mer vatten varje dag så får du bättre allmänhälsa och du känner dig piggare.

Försök att starta varje morgon med att dricka minst 0,5 liter vatten. Detta förbättrar reningen av kroppen samt säkerställer vattenbalansen. Vatten innehåller i sig inga kalorier. Det är i stället så, att om du dricker 1 liter kallt vatten (8-10 gradigt), förbränner kroppen ca 30 kcal för att värma upp vattnet till kroppstemperatur. Vatten som bantningskur,varför inte?

Äldre har en förmåga att dricka för lite vatten. Vätskebristen förstärks av att olika läkemedel kan vara vätskedrivande.

 

Drick lite vatten då och då, även om du inte är törstig!

.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

LE ProfilbildSKRIBENT: Lars Ek
FOTO: pixabay.com 

Om du vill läsa mera om eller av Lars, gå till hans blogg. KLICKA HÄR!

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande