From den 23 februari till den 24 mars 2013 har Stadsbiblioteket i Stockholm en utställning om Birger Sjöberg med bilder, litteratur och föredrag etc. Spännande att Birger och Vänersborg kommer hit!  Passa på att besöka utställningen i arkitekt Gunnar Asplunds unika byggnad på Sveavägen!

Jag är född i Vänersborg och håller hårt på detta faktum även i förskingringen. Ränderna går aldrig ur eller rättare sagt dialekten. På återbesök i Vänersborg tror jag mig omedelbart tala på samma sätt som för 45 år sedan dvs. en lokal dialekt och för en utomstående ganska obegriplig västgötska. Det kan räcka med att slå riktnummer 0521 på telefonen varsomhelstifrån i världen för att dialekten ska komma farande.

Mina pensionärskamrater kommenterar i regel mitt ursprung på samma sätt: -Aha, Vänersborg – det betyder Birger Sjöberg! Och så sjunger vi några takter ur ”Jag längtar till Italien” eller ”Lilla Paris, Lilla Paris…”

Jag lämnade Vänersborg vid 20 års ålder och har bara då och då återvänt. Men Birger Sjöberg och staden har alltid varit mina följeslagare nu och de senaste 45 åren i världen och i Stockholm. Jag älskar skalden och staden men den senare mest på avstånd.

Birger Sjöberg av Ove Andersson

Birger Sjöberg föddes i småstaden Vänersborg 1885. Järnhandelsbiträdet blev så småningom framgångsrik poet, vissångare, författare och journalist. Han är enligt mitt tycke större och mer komplicerad än vad Fridas Bok och Kvartetten som Sprängdes låter antyda. Det mest intressanta av hans verk heter Kriser och Kransar och kom ut 1926. Det är existentiell och svårfångad poesi som är långt från lutsångarens lite kvalmiga småstadssvärmeri. Varken kritiker eller allmänhet var redo för den här typen av budskap, vilket förgiftade Birger Sjöbergs liv och arbete de sista åren i Stockholm och Helsingborg. Han dog redan 1929.

Birger Sjöbergs bild av småstaden Vänersborg/Lilla Paris kan framstå lika idyllisk som ett Sörgården. Ett besök igen kan lätt bli en besvikelse och därför kanske man bör låta bli!

Tommy Körberg, Mikael Samuelsson och Jan-Olof Strandberg är utomordentliga Sjöberg-tolkare. Lyssna och njut!

Idag är Vänersborg en annan stad.

Så här kan det t.ex. låta:

En yngre manlig bekant frågade mig – Kommer du från Vänersborg? Då är din familj förstås bandyspelare!
En väldigt ung kvinnlig bekant sa – Kommer du från Vänersborg? Då måste du fixa Agnes` autograf!

Hemingway skrev i En Fest För Livet:

”If you are lucky enough to have lived in Paris as a young man
Then wherever you go for the rest of your life
It stays with you
For Paris is a movable feast.”

Och så är det nog också med Lilla Paris.

 

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande