Ordet länna har nog med land och landstigning att göra. Det förstår man efter att med bil ha tagit sig fram på slingrande vägar till denna vackra Roslagskyrka, som ligger i omlandet till vårt eget sommarviste.

Av: Ove Andersson

Kyrkan doppar tårna i vattnet så båtvägen har nog varit det naturligaste sättet för bönder att ta sig till Guds hus. En vacker nybyggd roddbåt guppar vid kykbryggan vid en sk stiglucka, dvs entré i muren mot sjön. Båten är populär bla till  bröllop. Kyrksjön var fordom förbunden med Östersjön och Penningby slott längre ner på farleden fungerade som försvarsborg mot oönskade båtgäster. Vikingagravar, talrika runstenar och andra minnesmärken vittnar om handelsmän och sjöfarare som frekventerat området.

Länna kyrka uppfördes på 1300-talet och är i sk gotisk stil. Kyrkor från denna tid i Roslagen och Uppland saknar torn. Långhus och sakristia uppfördes i gråsten.Väggmålningarna härrör från 1400-talet och altarskåpsfiguren är krigsbyte från Polen. Ett votivskepp, dvs en modell av Roslagens sista segelskuta, Sofia av Länna, hänger i kyrkan som erinran om sjöfartens betydelse för orten.

Lännaby ligger vackert inbäddad bland grönskande kullar, frodiga ängar, betande kor och glada hästar. Röda stugor och konstfärdigt gjorda gärdsgårdar är säkert anledning till att detta är en perfekt och ofta återgiven bild av ”Roslagen”. Utöver kyrkan mitt i byn och landskapet är den vackra byggnadsminnesmärkta prästgården bidragande orsak till att man känner en så stor frid i själen vid besöket. PR skapades också, men omedvetet  av kyrkoherde  Carl Silwer, som med anledning av ärkebiskop Nathan Söderbloms visitation 1916 lät uppföra en speciell byggnad nära prästgården.  Den ser ut som ett lusthus med färgade glasrutor och har plats för tre personer samtidigt.  I folkmun kallas huset efter sin upphovsman för ”Silwerdasset”.

Silwerdasset. Av: Ove Andersson

Ytterligare en känd byggnad i Lännaby är ”Lillstugan”  eller ”Diktarstugan” kyrkogranne och hemvist från 1944 för poeten Nils Ferlin, makan Henny och katten Pelle Jöns. Postadressen Penningby lär ha roat skalden speciellt eftersom kassan oftast var skral. 1947 köpte paret Ferlin gården Norrboda också belägen i Länna. I Roslagen bodde de alltså  till Nils´ bortgång 1961, trots att han själv är känd som bohem i Klarakvarteren. Han föddes i Karlstad 1898 och växte upp i Filipstad. Modern, han själv och en syster flyttade till Stockholm 1916 till en lägenhet på Rörstrandsgatan 40 i Birkastan. Där bodde Nils till och från fram till moderns död.

Ferlins bostad. Av: Ove Andersson

Nästa gång Du passerar den adressen  titta extra noga för att upptäcka den lilla skulpturen (av KG Bejemark) och minnesplattan. Ytterligare en omtyckt skulptur står i utkanten av gamla Klara (Nils Ferlins torg), en cigarettrökande nästan lite snobbig figur som egentligen också dolde en atlet och en skådespelare. En fin byst av honom råkar man också mitt emot stadshotellet, vid Nils Ferlins gränd i Norrtälje.  I Filipstad avbildas han på en bänk med utsträckt arm för besökare luta sig mot. Det första utkastet (Bejemark) av just den figuren råkade jag upptäcka i entre´n till Karolinska Sjukhuset i Stockholm. Där kan man en stund vila trötta ben hos den lite kantige men hjärtevarme skalden. Om man anstränger sig kan man höra hans speciella röst deklamera:

Har du tappat ditt ord och din papperslapp
Du barfotabarn i livet
Så sitter du åter på handlarns trapp
Och gråter så övergivet

Vad var det för ord, var det långt eller kort
Var det väl eller illa skrivet
Tänk efter nu – förrn vi föser dej bort
Du barfotabarn i livet

(1933 Barfotabarn)

Av: Ove Andersson

Tipsa andra om MittNu!

Dela, gilla eller skicka ett epost-meddelande